Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. september 2004 kl 21.55 Fakta på lørdag: Alison og Parys

Et "misfosters" barn

Alison Lapper har ingen armer å holde sin nyfødte sønn Parys med. (Foto: Andrew Dunsmore/Picture Partnership)
Alison Lapper har ingen armer å holde sin nyfødte sønn Parys med. (Foto: Andrew Dunsmore/Picture Partnership)
Alison Lapper (34) er en selvforsørgende engelsk billedkunster med misdannelser som minner om de et thalidomide-offer har. Nyheten om Alisons svangerskap ble ikke like godt mottatt av alle. En dansk dokumentar viser hvordan Alison Lapper får det til å gå rundt i sin nye livssituasjon.

Dansken Bente Miltons innsiktsfulle dokumentar om Alison og Parys – hennes baby – vises i "Fakta på lørdag". Vi blir bl.a. konfrontert med hva en som er født misdannet, tenker om nyvinninger som fostervannsdiagnostikk og genteknologi. Kort sagt om utsiktene til at liv som deres blir "valgt bort".

"Pakket" bort
Selv vet Alison og hennes mor, Veronica, alt om hva det vil si når et barn blir "pakket" bort av myndighetene. Som baby ble ikke Alison en gang vist fram for moren. Hun ble bare fortalt at hun måtte glemme barnet. Alison var uten armer og med en altfor kort kropp. - Systemet tok meg bort, fordi det var det de gjorde med barn som meg på den tiden, sier Alison lakonisk.

Gjennom dokumentasjon får vi være med gjennom oppveksten hennes i East Sussex på institusjonen Chailey Heritage. Der ble Alison til hun var 17 år. Moren og storesøsteren fikk hun bare se tre ganger i året.

Skjerm-sjarm
Alison er en sprudlende personlighet og har det som på fagspråket kalles "skjerm-sjarm".
Dokumentaren er et medrivende portrett av en ekstraordinær kvinne. -Vel, så si meg om det egentlig finnes en måte som er den eneste riktige å ta seg av en unge på? spør hun. Selvsagt må hun ha hjelp, men hun løser også tilsynelatende uoverstigelige problemer. Og hun betaler det hele selv, som selvstendig næringsdrivende.

Å takle de egentlige utfordringene synes enklere i Alisons liv enn å takle all den misbilligelse hun har møtt fra visse hold. For hele tiden sitter en faglig oppnevnt komité og bedømmer om hun sørger godt nok for barnet. Synlig støtte har komiteen aldri gitt henne, og den har fullmakt til å ta ungen fra henne.

Dokumentaren viser Alison fra hun er fem måneder på vei, under fødselen og etter. Og videre i hennes daglige gjøremål som mor, der alle de magiske øyeblikkene er med: -Han er slik en god gutt, sier Alison. - Og antagelig mindre krevende enn andre babyer. Det er som om han har utviklet en sjette sans og vet at mamma er forskjellig fra andre. Han ruller seg over mot meg og løfter det lille hodet sitt opp mot brystet mitt. Og fordi jeg ikke kan holde omkring ham, kryper han helt inntil meg og liker å ligge hud mot hud.

Produksjon: Milton Media & Peter Bech Film A/S sammen med TV2 / Danmark
Regi: Bente Milton
Originaltittel: Alison's Baby
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57