Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. juli 2004 kl 22.00 Fakta på lørdag: Prins William

Råd til prinsen som ung mann

Prins William kan ha nådd 50-årsalderen før han, sannsynligvis, blir konge. I andre del av dokumentaren om prinsen ser folk på innsiden av det engelske kongehuset. Biografer og journalister vurderer hvordan han bør bruke de kommende tiårene mens hans venter på at framtidsjobben skal bli ledig.

Kong Edward 7 måtte smøre seg med tålmodighet i over et halvt århundre før han ble britenes konge i 1901. Også prins William får tid å tenke seg om, og mens han venter blir den største oppgaven å finne en passende livsledsager og å sikre en arving til den britiske tronen. En egnet utdannelse må prinsen også skaffe seg, og nylig var William på studietur i et norsk breområde.

Ettertraktet ungkar
Så langt kan William sole seg i rollen som Storbritannias mest ettertraktede ungkar, og han har allerede gjort seg synlig på nattklubber og i motesalongene. "Ungkarshybelen" er det ingenting i veien med. Highland Palace, diskret tilbaketrukket, står ledig etter dronningmoren. Både William og lillebror Harry er gitt lov å disponere slottet.

Like barn
Sakkyndigheten kan fortelle at prins William ikke bør gifte seg med en katolikk, og helst bør den tilkommende være jomfru, men ikke av borgelig byrd.

I århundrer var det god praksis for engelske kongs- og dronningemner å gifte seg med et av sine tyske søskenbarn. Men praksisen med inngifte kan føre med seg arvelige skavanker som sinnslidelser o.a.

For William er utsiktene likevel bedre enn på lenge. Hans unge kusiner i Sloaney-grenen av den britiske kongefamilien er en mulighet, f.eks. Laura Fellowes. En konverterende katolsk prinsesse på kontinentet er også en mulighet der datter av prinsesse Caroline av Monaco, Charlotte, peker seg ut.

God PR og respekt
All PR ikke god PR. Hva kan en konge in spe gjøre for å holde populariteten ved like? Dårlig PR er og blir katastrofalt for enhver kongelig. Dokumentaren viser her til Fergie som et eksempel til skrekk og advarsel.

Det er også viktig at prins William viser respekt for broren Harry. Det gjelder å stå på god fot med hverandre, for eksemplene på at det er lillebror som kan bli konge, er flere. Edvard 8s abdikasjon rystet Storbritannia, og Georg 6 måtte motvillig sette seg på tronen. Og Henrik 8 – han med alle konene – ble konge etter at broren Arthur døde.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Prince William – How To Be A Prince (A two-part documentary)
Produksjon: A BBC/Discovery Channel co-production (2003)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57