Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. oktober 2006 kl 14.30 Ibsen i hundre: Et dukkehjem

Klassisk Nora

Et dukkehjem: Lise Fjeldstad som Nora og Knut Risan som Helmer i Fjernsynsteatrets klassiske oppsetning av
Et dukkehjem: Lise Fjeldstad som Nora og Knut Risan som Helmer i Fjernsynsteatrets klassiske oppsetning av "Et dukkehjem". (Foto: NRK)
I serien av Ibsen-perler på NRK er vi kommet til "Et dukkehjem" med Lise Fjeldstad og Knut Risan i hovedrollene. Stykket ble fulgt av halvannen million seere da det ble vist første gang høsten 1973, og ble brukt som et lysende eksempel på hvordan Fjernsynsteatret gjorde vår dramatiske nasjonalarv tilgjengelig for alt folket.

Det er nå sjette gang NRK viser Arild Brinchmanns klassiske oppsetning, som var det første norske tv-teater produsert i farger.

Anmelderne var enstemmige i sin dom etter premieren for 33 år siden: Sjelden har Noras smertefulle oppvåkning grepet som i denne oppsetningen, het det. "Stykket vokser nydelig fra begynnelsen av, og folder seg ut som en valmue mot slutten", skrev Dagbladet. "Stor aften i Fjernsynsteatret", slo Aftenpostens anmelder fast.

Ensemblet besto av kjente og kjære skuespillere: Lise Fjeldstad som Nora, Knut Risan som Helmer, Per Theodor Haugen som doktor Rank, Bente Børsum som fru Linde og Ole-Jørgen Nilsen som sakfører Krogstad.

Forstillelse
Det er forstillelse på mange plan som er det dominerende temaet i "Et dukkehjem", personifisert ved den forstokkede Thorvald Helmer. Ledet av forfengelighet og borgerlig smålighet slår han hånden av sin hustru, som har gjort en ulovlig handling av kjærlighet til ham. Når han så vil påta seg rollen som den tilgivende ektemann, har Nora for alltid mistet sin lyse tro på dukkehjemmet og kjærligheten.

Mer enn et århundre er gått siden «Et dukkehjem» utløste voldsomme reaksjoner og angrep på Ibsen. Men ennå lar vi oss rive med når Nora gjør krav på sin rett – og plikt – til å være menneske, til å være seg selv.

Det er inderligheten i stykket som Brinchmann først og fremst ønsket å dyrke i sin oppsetning. Teknisk er Ibsens drama stadig like fullkomment, spennende som en thriller – selv om vi aldri så godt vet at Nora går til slutt.

Ibsen-klassikere
I forbindelse med Ibsen-året 2006 sender NRK fire skuespill av vår store forfatter tre helger på rad: "Peer Gynt" fra 1993 (sendt på NRK1 30. og 31. september), "Et dukkehjem" fra 1973 (NRK1 8. oktober), "Gjengangere" fra 1999 (NRK2 14. oktober) og "Rosmersholm" fra 2001 (NRK1 15. oktober).


Drama av Henrik Ibsen
Produsert av NRK Fjernsynsteatret (1973)
Regi: Arild Brinchmann
Med Lise Fjeldstad (Nora), Knut Risan (Helmer), Per Theodor Haugen (doktor Rank), Bente Børsum (Fru Linde), Ole-Jørgen Nielsen (sakfører Krogstad), Ingrid Øvre Wiik (barnepiken) og Unn Vibeke Hol (stuepiken)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no