Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. februar 2002 kl 19.30 Puls

Den tredje spiseforstyrrelsen

Psykiater og forfatter Finn Skårderud kommer i studio for å snakke om en tredje form for spiseforstyrrelse. Anorexi og bulimi er kjent for mange, men det finnes også en lidelse som heter ”binge eating disorder” - eller BED. Norsk oversatt betyr det ”overspising” og består av overdreven spising uten å kaste opp etterpå. Resultatet er fedme og liten forståelse hos helsevesenet - som ikke vet nok om denne formen for spiseforstyrrelse.

Finn Skårderud har satt i gang et banebrytende studie for helsepersonell som gir opplæring i behandling av spiseforstyrrelser. Studiet har vakt stor oppsikt internasjonalt og bryter også mange barrierer mellom ulike yrkesgrupper innen helsevesenet. Kurset fokuserer mye på å møte denne typen pasienter på en ny og mer innsiktsfull måte.

Vi skal også få møte en person som lider av BED og kan fortelle om hvordan det oppleves å ha et psykisk problem som ikke blir tatt på alvor. Personer med nervøse spiseforstyrrelser lider fordi de har mistet kontrollen over maten. Og dermed har de mistet kontrollen over en stor del av sitt liv. Omtrent 2 - 5 % er rammet i Norge, men gruppen med BED er svært underrapportert.

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697