Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. august 2003 kl 20.25 Den norske los: Fedje

Den moderne lostjenesten

Den røde stripen i seilet viser at den lille åpne båten er en losbåt (Foto: Yngve Rakke)
Den røde stripen i seilet viser at den lille åpne båten er en losbåt (Foto: Yngve Rakke)
Ved oljeterminalene på Mongstad og Sture nord for Bergen besøker vi den moderne lostjenesten. Her blir tankerne på vei til og fra terminalene overvåket av en høyst moderne trafikksentral, ikke ulikt kontrolltårnet på en flyplass. Samtlige båter i farvannet må ha klarering, og her får ingen gå uten los.

Losbåten jobber døgnet rundt – og kjører like langt som halvannen gang rundt jorden hvert år. I tillegg blir losene til de store tankfartøyene fraktet til og fra med helikopter. De lander enten på dekk, eller blir heist opp og ned fra helikopteret i line – nesten uten værforbehold. Kun når båtene skal til kai setter vinden begrensninger, da skal det ikke blåse mer enn stiv kuling. Ute i havgapet kan det likevel blåse full storm.

Også i Oslofjorden overvåkes trafikken til sjøs. En trafikksentral i Horten følger skipene med både fjernstyrte kameraer og radar. Men til tross for overvåkning kan skip gå på grunn. Vi får se den engelske fregatten HMS Grafton på grunn i Drøbaksundet. Den seilte uten los, og til tross for iherdig kommunikasjon med sentralen i Horten gikk skuta på et skjær i den smaleste leden i Drøbaksundet.

Om serien
Kysten og kystveien har hovedrollen når losens historie fortelles. Et yrke med lange tradisjoner, og med havet som en farlig, men også vakker arbeidsplass. I løpet av fire programmer formidler selv kystens kjentfolk sin historie – lavmælt og uten dramatikk.

Gjennom over ett år har NRK fulgt losen på hans arbeidsplass i godt og dårlig vær. Enten det er blikkstille hav eller full storm fikk de sjøfarende hjelp til å komme trygt i havn – og ut igjen. Vi følger losene der de er, og der de jobber – og får et innblikk i et tradisjonsrikt yrke og livet langs kysten fra nord til sør.

I dokumentarserien står Kringkastingsorkesteret for musikken som er komponert av Geir Bøhren og Bent Åserud.

Serien er tidligere sendt vinteren 2002.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Edvard Hambro
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96