Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. mars 2002 kl 20.00 Barmeny

Skitur på Finse

Ronny Finsås og Lars Barmen med mattips på skituren.
 (Foto: Bjørn Frode Holmgren)
Ronny Finsås og Lars Barmen med mattips på skituren. (Foto: Bjørn Frode Holmgren)
Finnes det noe bedre enn appelsiner og Kvikklunsj på skitur? Lars Barmen mener det - og viser hvordan man enkelt kan forberede et bedre måltid.

Oppskrifter til mat på skitur følger:

Barbeque spareribs
Hjemme:
1,5 kg svineribbe uten svor og fett med ca. 2 cm kjøtt igjen på beina.
Del ribben i to på langs.
Eller 1,5 kg lammeribbe uten kotelettkam

4 ss tomatpure
6 ss ketchup
2 ss brunsukker
2 ss eddik
2 ss chilisaus
1 ss dijonsennep
1 ss ripsgele
2 ss barbeque saus

Legg ribben i en langpanne. Bland ingrediensene i en bolle og pensle den over ribben. Tilsett 2 dl vann i langpannen og dekk med folie.
Mariener ribben natten over og bak den i ovn på 175 grader i 1,5 time for svineribbe og 1 time for lammeribbe.
Ta den ut og avkjøl den. Ta vare på sausen.
Legg sausen over ribbene og krydre med salt.
Pakk dem inn i 3 lag aluminiumsfolie .

På tur:
Varm ribbene i folien på rist på bål til de er gjennomvarme.
Grill dem gjerne litt til slutt (uten folie) 1 minutt på hver side.

Mandelpotet på fiskerist
Hjemme:
16 mandelpoteter
3 ss olivenolje
salt og pepper
aluminiumsfolie

Skrell og halvkok potetene. Avkjøl dem i isvann og legg dem på en fiskerist eller annen rist.
Drypp over olivenolje, salt og pepper og pakk dem i folie.

På tur:
Varm potetene i folien på bål eller grill.


Stekt pasta med tomatsaus
250 g pasta (penne, skruer eller skjell)
50 g soltørket tomat
4 grovhakkede hvitløksfedd
16 små løk
0,5 dl olivenolje

6 skiver chorizopølse (spansk spekepølse)
6 skiver fenalår
1 boks tomater
parmesan til servering

Hjemme:
Kok opp vann og ha i pasta. Kok i 5 minutter. Tilsett soltørket tomat, hvitløk og løk og kok videre til pastaen er mør. Sil av vannet, tilsett olivenolje, avkjøl og ha i en plastpose.

Tur:
Stek chorizopølse og fenalår i en stor stekepanne. Tilsett den kokte pastaen og stek videre i 4 minutter under omrøring.
Tilsett bokstomatene og kok opp. Server med revet parmesan.

Biffsaute med soppsaus
Hjemme:
800 g oksefilet
Skjær oksefileten i fingertykke strimler og pakk den i plastpose

Saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
0,5 l mørk okskraft
4 ss hakket løk
0,5 dl olje
1 dl rødvin
5 ss tørket sopp

Smelt smør og bland med mel, la det bli brunt under omrøring.
Spe med kraften og la sausen småkoke i 10 minutter.
Fres løken i olje og tilsett rødvin. La den koke til halvparten av væsken er fordampet.
Tilsett sopp og grunnsausen og kok videre i 3 minutter. Avkjøl og ha sausen over i en tett boks.

Grønnsaker:
½ blomkålhode
10 småløk
1 gul paprika
1 orange paprika
3 vårløk
1 kvast broccoli
10 sukkererter


Kutt grønnsakene i små biter og kok dem i lettsaltet vann.
Ha i grønnsakene alt etter koketid (blomkål og løk først, kok videre i 3 minutter, tilsett broccoli og paprika i 1 minutt, tilsett sukkererter og vårløk, kok 1 minutt til). Sil av vannet. Ha grønnsakene i isvann og avkjøl. Sil av isvannet og pakk dem i pose.

Tur:
Kok opp sausen og ha i grønnsakene.
Stek kjøttet raskt i en stekepanne og hell det over i sausen og la det trekke i 1 minutter. Server umiddelbart.

Skiseilcanapee
4 stykker laksefilet hver på 100 g
4 ss salt
4 ss sukker
4 grovbrødskiver
4 ss rømme
4 ss grovhhakket basilikum
1 ss sagflis

Hjemme:
Legg laksestykkene i en dyp form, dryss over sukker og salt og la den trekke i ½ time.
Skyll av sukker og salt og pakk bitene i en plastpose.
Smør brøskivene med rømme og dryss over basilikum.
Legg sammen 2 og 2 og pakk dem i plastpose.

Tur:
Legg laksebitene på rist i varm røykeovn. Strø sagflis i bunnen på røykovnen og sett den på rist på bål. Røyk til laksen er ferdig ca. 10-15 minutter.
Server laksebitene på brødskivene.

Påskesuppe
0,5 l mangojuice
1 ss tørket aprikos
1 ss tørket ananas
1 ss svisker
1 ss tørket kokos
1 dl kokosmelk
1 appelsin

Kok opp mangojuice og tilsett aprikos, ananas, kokos og svisker.
Tilsett kokosmelk og appelsinbåter. Kok opp og server umiddelbart.

Egenprodusert matprogram
Ved Are Fiva og Bjørn Frode Holmgren
Programleder Lars Barmen og Andreas Myhrvold
Pressekontakt , tlf. 23 04 78 53/ 907 75 758

Bilder
Ronny Finsås og Lars Barmen med mattips på skituren.
(Foto: Bjørn Frode Holmgren)