Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. september 2006 kl 23.15 Utsyn: Gitmo - terror bak lås og slå

"Velkommen til Guantanamo…"

Vakthold ved amerikanernes spesialfengsel for terrormistenkte fanger i Guantanamo Bay på Cuba. (Foto: ATMO)
Vakthold ved amerikanernes spesialfengsel for terrormistenkte fanger i Guantanamo Bay på Cuba. (Foto: ATMO)
"Dere er velkommen til en tredagers visitt i Guantanamo," svarte kaptein Crosson i US Army på telefonen fra spesialfengselet for terrormistenkte fanger på Cuba. I en svensk dokumentar følger vi med Erik Gandini og Tarik Saleh til Guantanamobasen (Gitmo).

Besøket til Gitmo leder også Gandini og Saleh videre ut på en reise til skandalefengslet Abu Ghraib i Irak hvor de møter en ny og skremmende verden. En verden hvor etablerte lover og internasjonale overenskomster smuldrer bort, hvor menneskerettighetene som gjelder i moderne, siviliserte nasjoner er i ferd med å forsvinne.

Eksemplet Ghezali
Gandini og Saleh undersøker hvordan den innsatte svensken Mehdi Ghezali blir behandlet i fengslet i Guantanamo. De finner ut at Ghezali nekter å kommunisere med amerikanerne. Dette er tvert imot det den svenske fangens far har demonstrert mot i Stockholm. Der stengte faren seg inne i et bur på et av byens torg og demonstrerte mot at sønnen var bastet og bundet og fratatt retten til å snakke.

Men propagandamaskinen til amerikanerne er velsmurt. Svenskene blir forsøkt innbilt at Guantanamo er et slags nesten-paradis for fangene.

Gehzali og en annen fange, Jamal, ble sluppet fri etter to år og medvirker i dokumentaren. Til Gandini og Saleh forteller de hvorfor de nektet å snakke med amerikanerne, nemlig pga. forhørsmetodene.

Fengselskandelen
Gandini og Saleh får kontakt med den amerikanske forhørsoffiseren Torin Nelson som arbeidet på Gitmo før han kom til Abu Ghraib. Han forteller at fangene fikk bind for øynene og ble tvunget til å oppholde seg nakne i rom med kjøleskapstemperatur.

Hadde noen hundeskrekk, høydeskrekk osv., ble de utsatt for akkurat slike skremsler. Metodene ble først utviklet på Gitmo, kan Nelson fortelle, og siden standardisert i Abu Ghraib.

I dokumentaren viser Gandini og Saleh også hvordan den amerikanske hæren hyrer profesjonelle militære på kontrakt til virksomheter i Abu Ghraib som bryter mot Geneve-konvensjonen om krigsfangers rettigheter.

Svensk dokumentar (2005)
Originaltittel: Gitmo
Produsert av: ATMO
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no