Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. juli 2004 kl 19.30 Ut i naturen: I luktenes verden

Hundens luktesans er gull verdt

Skinner har som jobb å redde mennesker fra død og lemlestelse, og han lar seg gjerne avbilde sammen med sjefen, biolog og hundeekspert Rune Fjellanger (Foto: NRK)
Skinner har som jobb å redde mennesker fra død og lemlestelse, og han lar seg gjerne avbilde sammen med sjefen, biolog og hundeekspert Rune Fjellanger (Foto: NRK)
Hunden Skinner har en ansvarsfull jobb. Nesten hver dag redder han mennesker fra lemlestelse og død. Det hele foregår i et laboratorium på Os i Hordaland. Som hunder flest lever Skinner i luktenes verden. Han orienterer seg ved hjelp av nesen, og samler informasjon som er gull verdt for dem som vet å tolke den rett.

– Vi er helt i startgropen når det gjelder å utnytte de mange mulighetene som hundenes luktesans gir oss, sier biolog og hundetrener Rune Fjellanger.

Minerydding
Rune Fjellanger har jobbet med hunder siden han var en guttunge, og er blitt en av verdens fremste eksperter på å utnytte hundens ekstreme luktegenskaper. Han og hundene hans er involvert i mineryddingsprosjekter over store deler av verden.

I samarbeid med FNs senter for minerydding har Rune Fjellanger og kollegene i Norsk kompetansesenter for spesialsøkshund utviklet en metode som vil effektivisere minerydding på verdens krigsmarker. I stedet for å sende hundene ut i felten, blir luktprøver fra minefeltene samlet inn ved hjelp av en slags støvsuger. Prøvene blir så sendt til laboratoriet på Os, der hundene i løpet av et par minutter klarer å lete seg fram til hvilke områder som kan klareres. Dette sparer minerydderne i felten for mye tid og ressurser.

I Ut i naturen følger vi Rune Fjellanger til Bosnia der han holder på å teste ut den nye arbeidsmetoden. – Vi får også se hvordan han trener opp hundene sine til å jobbe i det spesielle luktlaboratoriet på Os, forteller programskaper Svein Haaland, som har fulgt Fjellangers arbeid de siste årene.

Egenprodusert naturprogram fra NRK Program Riks, Bergen
Programansvarlig: Svein Haaland, tlf: 55 27 52 00 / 763
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83