Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. juni 2003 kl 20.55 Blått gress og Honky Tonk

Blant cowboyer og gitarer

Bli med på en musikalsk rundreise i USA! NRKs Ole Torp har reist bakveiene til småsteder hvor mindre kjente musikere dyrker autentisk bluegrass, honky tonk og country.

Første stopp er i den lille landsbygde Floyd i Virginia. Floyd har 439 innbyggere, fylkets eneste lyskryss og en av de beste konsertscenene for autentisk bluegrass. På landhandelen spilles det bluegrass hver fredag kveld året rundt, og musikkfesten flyttes også ut i gatene og på fortauene. Her dyrkes musikken som en felles kulturarv hos et folk med spredte røtter.

Landhandel som konsertscene
Det begynte med at et lokalt band brukte landhandelen som øvingslokale etter stengetid. Etter hvert fikk de selskap av folk som ville inn for å høre musikken bedre – og danse! Nå har landhandelen stengt, men fungerer fortsatt som en konsertscene. Her er det verken lov til å drikke, røyke eller banne, men å synge med er absolutt tillatt.

Musikken er viktigst
Vi skal også innom Nashville, der neonlysene dominerer bybildet. I countryens hjemby ligger den legendariske klubben "Tootsie’s" der de aller fleste store country-artistene har opptrådt. Fortsatt huser honky tonk-stedet unge uoppdagede musikere som spiller sin musikk i skyggen av det mer etablerte country-miljøet. Men så handler det heller ikke om å bli kjent. For mange av musikerne er det nok å kunne spille for et publikum, enten det er ti eller tusen som danser til musikken deres.

På "Cain’s Ballroom" i Tulsa i Oklahoma finner vi heller ikke de store og etablerte country-stjernene. Her spilles musikken fortsatt live i dansesalongene fra de historiske depresjonsårene. Vi skal også innom Elko i Nevada og høre de gamle cowboy-balladene.

Egenprodusert musikkprogram ved Ole Torp
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96