Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 8. juli 2005 kl 20.55 Auschwitz

Folkemordet skyter fart

Jøder over hele Europa ble sendt til ghettoen i den polske byen Lodz, som for mange var siste oppholdssted før de ble sendt videre til gasskamrene. (Foto: Frankfurt Judishe Museum)
Jøder over hele Europa ble sendt til ghettoen i den polske byen Lodz, som for mange var siste oppholdssted før de ble sendt videre til gasskamrene. (Foto: Frankfurt Judishe Museum)
Det andre programmet om utryddelsesleiren Auschwitz’ uhyggelige historie dreier seg om perioden fra september 1941 til mars 1942. I løpet av dette halvåret skjøt Hitlers planer om et storstilt utryddelsessystem fart for alvor. En kombinasjon av ordre fra toppen og initiativ nedenfra satte i gang en prosess som skulle berøre nesten samtlige land i Europa.

Fra begynnelsen av 1942 hadde Auschwitz spilt en ubetydelig rolle i myrderiene av det jødiske folket. Det var primært polske opposisjonelle og sovjetiske krigsfanger som ble internert i leiren.

Men høsten 1941 begynte Rudolf Höss, øverstkommanderende i Auschwitz, å eksperimentere med gassen Zyklon B. Den skulle få en avgjørende plass i Hitlers plan for "jødespørsmålets endelige løsning".

Wannsee-konferansen
I januar 1942 innkalte SS-sjefen Reinhard Heydrich, etter fullmakt fra Himmler, til en konferanse i Wannsee utenfor Berlin for å koordinere hvilke tiltak som skulle settes i verk mot jødene. Her ble det for første gang drøftet og utviklet et systematisk program for å utrydde ikke bare de sovjetiske jødene, men alle jøder i Europa.

Nazistene gjennomsøkte etter dette hele Europa for jøder og sendte dem til konsentrasjonsleirene. Det førte til en mangedobling av antall mennesker som kom til Auschwitz. Men selv om kommandant Höss og hans menn hadde funnet en sikker metode for å drepe et stort antall mennesker, kunne de ikke holde tritt med etterspørselen. En videre utbygging av leiren var nødvendig.

Kveldens episode inneholder blant annet den rystende beretningen til Lucille Eichengreen. Hun ble deportert fra Tyskland til ghettoen i den polske byen Lodz, som for mange var siste stoppested før de ble sendt videre til gasskamrene. Her er også intervjuer med fanger som var vitne til de første avrettelsene i Auschwitz’ gasskamre, og en slovaker forteller om hvordan han og hans folk sendte sine jødiske landsmenn i døden.

Om serien
I år er det 60 år siden utryddelsesleiren Auschwitz i Polen ble frigjort. Leiren er blitt det sterkeste og mest uhyggelige symbolet på historiens største folkemord. Her ble minst 1,1 millioner mennesker, hvorav en million jøder, systematisk myrdet i løpet av fire og et halvt år.

BBCs serie på seks episoder gir den til nå kanskje mest sammenhengende og omfattende skildringen av leiren. Serien er skrevet og produsert av Laurence Rees, som arbeider i BBCs historieredaksjon og tidligere har stått bak flere prisbelønte serier.

Serien tar oss med langs "ondskapens sti", fra Auschwitz ble opprettet som et oppbevaringssted for polske politiske fanger til leiren ble utviklet til en effektiv drapsfabrikk. Til slutt får vi gjenoppleve frigjøringen da Den røde armé inntok leiren 27. januar 1945.

Nye vitnesbyrd fra overlevende og overgripere, og omfattende arkivmateriale, er flettet sammen med dramatiserte rekonstruksjoner av avgjørende øyeblikk i dødsleirens historie. Ved hjelp av avansert grafisk teknologi er bygningene og rommene i Auschwitz-Birkenau rekonstruert med fotografisk nøyaktighet. Serien er resultat av over tre års research og medvirkning fra noen av verdens fremste eksperter på annen verdenskrig.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: Auschwitz: The Nazis & the "Final Solution"
Produksjon: BBC (2005)
Manus og regi: Laurence Rees
Norsk kommentar: Christian Borch
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99LENKER
  • Les mer 
  • Les mer 
  • Les mer