Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. april 2007 kl 20.00 Helleristerne

Hvem laget helleristningene?

Arkeologene tar steinen i egne hender og konstaterer at det tar mellom sju og ni timer å risse inn et middelsstort skip på berghellene. (Foto: Carl Douglas/SVT)
Arkeologene tar steinen i egne hender og konstaterer at det tar mellom sju og ni timer å risse inn et middelsstort skip på berghellene. (Foto: Carl Douglas/SVT)
I siste del av "Helleristerne" ser vi nærmere på de utallige helleristningene på den skandinaviske halvøya. Hvem var det som laget dem, og hvorfor?

- De fleste bildene og ristningene på klipper som vi kjenner til fra rundt i om verden, er vanligvis gjort i mer primitive samfunn. Derfor er spørsmålet: Hvorfor lager man helleristninger i bronsealderen, når samfunnet for første gang er komplekst, velorganisert og med et visst hierarki? sier professor Kristian Kristiansen.

Nye tegn tyder på at helleristningene fra bronsealderen faktisk kan være graffiti gjort av sjøfarere fra Norden eller Middelhavet. I kveld får vi presentert flere teorier.

Detaljert viten
Den moderne arkeologien arbeider tett mot naturvitenskapen, og dermed kan vi få et nytt og detaljert bilde av hvordan våre forfedre levde. Blant annet kan unike danske gravhøyder fortelle nøyaktig hvordan folk åt og drakk, og hvordan de kledde seg i bronsealderen.

Og ved nærmere gransking framstår vikingenes guder som Odin og Tor som kopier av gamle romerske guder. Nok et tegn på sterk kontakt med det europeiske kontinentet?

Om serien
Tre søndager blir vi med tilbake til steinalderen og bronsealderen i Norden, og vi ser nærmere på de enorme steinmonumentene vi finner mange steder. Vi blir med når forskere rekonstruerer gravkamre, boplasser, våpen og helleristninger.

Overalt i det nordiske landskapet fins etterlevninger fra våre forfedre. Et av disse merkene er helleristninger, som viser deres tanker og forteller hva som betydde aller mest i deres verden. De siste årene har det blitt forsket mye på hva disse bildene forteller oss, de kan nemlig avsløre kontakt med fremmede kulturer og nye tolkninger av vår fortid.

Svensk dokumentarserie i tre deler (2003)
Originaltittel: Stenristarna: Stenskeppens tid
Produsert av Agaton film/SVT vetenskap
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 e>2