Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 31. juli 2009 kl 22.10 Dokusommer: Ei lykkeleg løysing

Ensom kamp blant kvinner

Vi møter fem etiopiske kvinner med fødselssykdommen fistula i dokumentaren
Vi møter fem etiopiske kvinner med fødselssykdommen fistula i dokumentaren "Ei lykkeleg løysing". (Foto: Courtesy of Engel Entertainment)
Vi følger fem etiopiske kvinners liv etter dramatiske fødselsopplevelser. De har fysiske plager, er forlatt av sine ektemenn og ekskludert av samfunnet. De er dømt til et liv i ensomhet og skam og må gjennomgå store prøvelser for å bygge opp et nytt liv. Men håpet og motet er til stede.

Ayehu, Almaz, Zewdie, Yenenesh og Wubete led under alvorlige fødselskomplikasjoner i et land med lite medisinsk tilgang og lang vei til sykehuset. Barna deres var dødfødte.

Mange kvinner dør under slike omstendigheter. Disse fem overlevde, men er skadet for livet med fødselssykdommen fistula som innebærer inkontinens og hull i fødselskanalen.

Mange kvinner – en skjebne
25-årgamle Ayehu hadde levd i skjul i en vedhytte bak morens hus i fire år etter den fatale fødselen. Hun var ensom, og folk skydde henne på grunn av stanken. På mirakuløst vis klarte hun å komme seg til et sykehus i Addis Abeba som behandler fødselsskader, og her skjønte hun for første gang at hun ikke var den eneste kvinnen i verden med slike problemer.

På sykehuset traff hun flere kvinner med den samme sykdommen som henne. Almaz kom dit etter at hun ble bortført av mannen sin, og har hatt dobbel fistula i tre år. Zewdie på 38 år er fembarnsmor, og har en familie som venter på at hun skal komme hjem igjen. Hun er også forlatt av mannen sin, men har en storfamilie som bryr seg. De unge jentene Wubete og Yenenesh på 17 år er også innlagt med alvorlige tilfeller av fistula. Begge ble gift i svært ung alder, og de unge kroppene deres var underernært og tålte ikke belastningen av fødselen.

Den tredje verden
Filmen følger de fem jentenes reise til sykehuset hvor de møter forståelse og trøst for første gang på mange år. Samtidig settes søkelyset på feilernæring, mangel på medisinsk hjelp og tvangsekteskap som eksempler på kvinners problemer i den tredje verden.

Dokumentaren har vært sendt tidligere.

Amerikansk dokumentar (2008)
Produsert av Engel Entertainment production
Original tittel: A Walk to Beautiful
Produsent: Steven Engel
Regi: Mary Olive Smith
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900