Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. mai 2005 kl 22.30 Migrapolis: Et lite stykke Norge

Utlendinger setter pris på det norske

Koreaneren Jae Han Kim fant sjela si på Dovrefjellet (Foto: NRK)
Koreaneren Jae Han Kim fant sjela si på Dovrefjellet (Foto: NRK)
Trenger vi utlendinger for å sette pris på det rotnorske? Koreanske Jae Han Kim har funnet sjela si på Dovrefjellet. Og My Hanh Ngo ble så fascinert av den norske bunaden at hun startet sin egen systue.

For fem år siden fikk Jae Han Kim nok av bylivet, og satte kursen mot Dovre. Nå driver han Norlandia Dovre hotell. Kim forklarer at han rett og slett fant sjela si blant fjelltoppene i området. Livet i Oslo ble for hektisk for koreaneren.

– Det er mange fristelser i byen, og man tar kortsiktige og raske beslutninger uten å tenke så mye på konsekvensene. Her derimot, får man tid til å tenke. Jeg pleier å kalle meg selv den gule Dovregubben, humrer han.

Vietnamesisk bunadsekspert
Vi anser bunad for å være typisk norsk, men i Oslo er det en vietnamesisk dame som lever av å lage den tradisjonsrike drakten. – For seks år siden var jeg på en bryllupsfest. Der så jeg mange gjester som hadde denne elegante drakten. Jeg drømte om at jeg en dag skulle kunne sy dem, forteller My Hanh Ngo. Nå har hun drevet systua si på Youngstorget i over to år.

- Det er forståelig hvis noen er skeptiske, men så langt tror jeg de fleste kundene er fornøyde, sier My.

Marit Thorvik er innom systua for å prøve sin nye bunad. – Jeg fikk anbefalt Mye av en venninne. For meg spiller det ikke noen rolle hvor hun kommer fra, så lenge hun er flink til å sy.

Australsk skiekspert
Leanne Drøyer er fra Australia, men er ikke blant dem som har vokst opp med surfebrett under armen. Hun ble født i fjellene, og har stått på ski siden hun var tre år. Da hun kom til Norge, var det naturlig å fortsette med idretten. Nå tar hun med seg turister som kommer til Oslo til skibakkene på Tryvann og i Nordmarka.

– Jeg tror turistene synes det er greit med en utlending som guide. Jeg deler deres perspektiv som utenforstående, sier Leanne.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78