Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. mars 2004 kl 23.10 Dok1: Universet - det store spørsmålet

En umulig teori

Produsent Randall Meyers og plasmakosmolog Eric J. Lerner. (Foto: Floating World Film AS)
Produsent Randall Meyers og plasmakosmolog Eric J. Lerner. (Foto: Floating World Film AS)
- Noen sa en gang at vitenskapen er en metode for å stille spørsmål om naturen. I så fall kan vi si at big bang-teoriens tilhengere nekter å godta et nei, sier plasmakosmolog Eric J. Lerner. I andre og avsluttende del av dokumentaren "Universet" ser vi nærmere på hvordan big bang-teorien slår sprekker.

Forskerne vi møter mener at teorien om en enorm eksplosjon som universets begynnelse er bygd på antakelser, samtidig som den undergraver vitenskapen.

Motbevist gang på gang
Kosmolog Jayant V. Narlikar er en av vitenskapsmennene som er enige med Lerner. – I løpet av de siste tre eller fire tiårene har big bang-teorien blitt mer og mer spekulativ, sier Narlikar. Han mener at teorien har blitt motbevist gjennom sikre observasjoner gang på gang, og forstår ikke at den likevel får stå som en vedtatt sannhet i de vitenskapelige miljøene.

Nærmest religiøs betydning
Plasmafysiker André Koch Assis mener at teorien har fått en nærmest religiøs betydning. – Grunnen til at big bang har blitt så populær, er at den er sterkt knyttet til den bibelske skapelsesberetningen, sier han. Assis mener at en viktig grunn til at teorien fortsatt består, er at den ikke motsier Bibelens versjon av universets opprinnelse.

Første del av "Universet" ble sendt forrige mandag.

Samproduksjon av NRK Fakta og Randall Meyers i to deler
Produsent: Randall Meyers
Prosjektleder i NRK: Vibeke Haug
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252