Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. desember 2005 kl 22.30 Tre menn og et glansbilde: Nansen - nasjonalhelten

Sjarmerende Nansen

Nasjonens store helt Fridtjof Nansen i Geir Evensens skikkelse. (Foto: NRK)
Nasjonens store helt Fridtjof Nansen i Geir Evensens skikkelse. (Foto: NRK)
Fridtjof Nansen var den sjarmerende vitenskapsmannen, og i en viktig periode for Norge fungerte han som det utenriksvesenet nasjonen manglet. Internasjonalt var han kjent for sitt mot og sin sjarm, og på hjemmebane var han glansbildet – mannen alle ville være.

Sammen med sin gode venn professor Waldemar C. Brøgger hadde Nansen bygget opp et nærmest mytisk bilde av seg selv. Da den nye praktutgaven av Snorres kongesagaer kom ut rikt illustrert, var det en lett gjenkjennelig Nansen som hadde stått modell for selveste Olav Tryggvason.

Talte Norges sak
Nansen hadde skrevet en rekke krasse avisartikler som var med på å bane vei for regjeringen Michelsen, og etter unionsoppløsningen dro han til London for å tale Norges sak. Her møtte han tidens store vitenskapshelt Sven Hedin, som sammen med det offisielle Sverige forsøkte å skremme Norge med at brutt union ville føre til angrep fra Russland.

Om serien
I Tre menn og et glansbilde blir vi bedre kjent med tre nasjonsbyggere fra begynnelsen av forrige århundre, professor i geologi Waldemar C. Brøgger, Fridtjof Nansen og prins Carl av Danmark, som senere skulle bli kong Haakon 7. I mange tiår før frigjøringen bygget de opp glansbildet av Norge med flittig bruk av historiske symboler. Slik skulle nasjonen få mot til å gjøre opprør mot unionen med Sverige.

Dokumentarene blir fortalt med glimt i øyet. Historiene fortelles blant annet gjennom dramatiseringer, og rammen rundt er kong Oscar II og statsminister Christian Michelsens spill om Norges framtid.

Egenprodusert dokumentarserie i tre deler fra NRK Fakta (2005)
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252