Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 8. mai 2005 kl 23.30 Krimsonen: Liket på stranden

Morderbanden fra Litauen

Niels-Otto Fisker undersøker nok en makaber mordsak.  (Foto: Ulla Vogt, DR)
Niels-Otto Fisker undersøker nok en makaber mordsak. (Foto: Ulla Vogt, DR)
Reporter Niels-Otto Fisker nøster opp i rovmordsakene som rystet Danmark før jul år 2000.

Opp under advent år 2000 blir liket av en ung dansk mann funnet på Svenstrup strand ved Korsør. Rettsmedisineren som blir tilkalt, konstaterer at mannen som er drept, først ble slått ned, så bakbundet og deretter kvalt. Hans lommebok er vekk og det er gjort forsøk på å stjele batteriet til bilen hans. Den meningsløse måten dataprogrammereren Allan Dideriksen (27) er tatt av dage på, får politiet til å sette inn alle ressurser på å oppklare mordet.

Neste offer
En uke senere føler en mann seg truet av tre unge utlendinger i forbindelse med toalettbesøk på en rasteplass. Mannen kontakter politiet, men først enser de ikke hvor viktig henvendelsen er. Mannen har signalementet på utlendingene og en mørk BMW registrert i Litauen. Vakthavende skriver ned hva mannen har å fortelle over telefonen, men foretar seg ikke noe mer.

Og så neste
Nok en mann blir overfalt på en rasteplass i forbindelse med et toalettbesøk. Han blir lagt i bakken bak toalettet, forsøkt bakbundet, men klarer å kjempe seg fri og komme seg vekk. Til politiet kan han også fortelle at han rakk å observere at overfallsmennene kjørte en mørk BMW .

Og et til
Men overfallene og mordet er ikke det eneste de tre ungdommene fra Litauen har på samvittigheten. Fra Malmø kommer nå meldingen om et lignende mord. En kvinnelig rytter har funnet noe mistenkelig ved en forlatt bil på en øde gårdsvei. Ut av bagasjerommet strømmer en merkelig, råtten lukt som hesten reagerer på.

Mer om serien
"Krimsonen" slår ikke på blålyset for blålysets skyld. Serien setter den menneskelige historien i sentrum. Sakene som DRs reporter Niels-Otto Fisker forfølger oppklaringen av, er "Kvinnen i krattet", "Døden på gaten", "I spilledjevelens vold", "Liket på stranden" og "Drap på Århus Universitet".

Det dreier seg om flere typer drap, på kvinner i forbindelse med sex, det handler om et såkalt rockerdrap på en ung mann fra et MC-miljø, men også om Danmarks-historiens største pengeran som førte til at flere ble skutt, men heldigvis ingen drept. Dessuten er oppklaringen av et simpelt innbruddstyveri behandlet i serien.

For å gjøre innslagene i "Krimsonen" så virkelighetstro som mulig, er de tatt opp der forbrytelsene ble begått. Det forekommer ingen studiosamtaler i serien. I stedet er "Krimsonen" hele tiden på plass ute i marken og gatene. Der blir flere av personene som spilte en direkte og aktiv rolle i saken da den rullerte, oppsøkt.

Dansk dokumentar i fem deler (2002)
Originaltittel: Krimizonen – Liket på stranden
Produsert av: DR
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57