Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. mai 2004 kl 22.00 Dok1: Koigi wa Wamwere vender hjem

Koigi wa Wamweres vei til frihet

Koigi wa Wamwere under valgkampen på den kenyanske landsbygda i fjor. (Foto: Karivold Film)
Koigi wa Wamwere under valgkampen på den kenyanske landsbygda i fjor. (Foto: Karivold Film)
- Jeg kunne valgt å gi opp kampen. Det hadde spart familien og meg selv for mye lidelse. Men min samvittighet sa nei. Hvordan kunne jeg trosse den? sier Koigi wa Wamwere i et filmportrett i Dok1. Møt mennesket og politikeren som ikke ville klippe håret før president Moi var ute av kenyansk politikk. Et norsk filmteam har fulgt ham gjennom et helt år – i Norge, USA og Kenya.

Koigi wa Wamwere ble født inn i en fattig skogsarbeiderfamilie i Kenya i 1949. Hans kamp for demokrati og sosial rettferdighet kostet ham 13 år i fengsel. Kenya brøt de diplomatiske forbindelsene med Norge etter at Wamwere ble arrestert i 1990.

Hårfagre løfter
Koigi wa Wamvere har i over 30 år kjempet for menneskerettigheter i sitt hjemland Kenya. I 1986 kom han til Norge som politisk flyktning. Han lovte offentlig ikke å klippe håret før president Moi var ute av kenyansk politikk. I desember 2002 reiste han tilbake til Kenya for å bli valgt inn i det kenyanske parlamentet. Vi følger ham gjennom den seierrike valgkampen og til han klipper de berømte rastaflettene foran jublende landsmenn.

Frihetssymbol
Slik er Kogi wa Wamwere blitt et frihetssymbol i Afrika. Regissør Morten Conradi og fotograf Gunnar Bjerketvedt har fulgt Wamwere gjennom ett år. I tiden som politisk flyktning i Norge, i hans forsøk på et comeback i kenyansk politikk og på en reise tilbake til USA der Wamwere levde som ung student.

Kvinner bak
I dokumentaren møter vi to kvinner som har betydd spesielt mye for Koigi wa Wamwere. I et helt år demonstrerte hans 74 år gamle mor Wangu i Nairobi for sin fengslede sønn. I Norge arbeidet hans kone Nduta like utrettelig for å reise en internasjonal opinion for å redde Koigi.

Kampen mot president Moi er kronet med seier. Filmen om Koigi wa Wamwere er kjøpt inn for visning også i SVT, DR, YLE (Finland) og RUV (Island)

Innkjøpt norsk program
Regi: Morten Conradi
Produksjon: Karivold Film
Produsert med støtte av Norsk Filmfond, Fond for lyd og bilde, NRK, SVR, DR, YLE, RUV, Fredrikstad kommune, Oppegård kommune, Landorganisasjonen (LO)
Kontaktperson: Morten Conradi, tlf. 95 99 24 47, mocon@online.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57