Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. september 2007 kl 21.10 Tragedien Rigel

Dødsskipet "Rigel – Norge"

Dok1: Tragedien Rigel: Allierte fly bomber og senker fangtransportskipet
Dok1: Tragedien Rigel: Allierte fly bomber og senker fangtransportskipet "Rigel" utenfor Sandnessjøen 27. november 1944 – 2456 mennesker omkom. (Foto: Ny Film A/S)
Asbjørn Schultz var eneste nordmann som overlevde da 2456 mennesker omkom i verdens tredje største skipskatastrofe. I denne dokumentarfilmen følger vi ham tilbake til stedet der "Rigel" ble senket.

Det er over 60 år siden den tredje største skipskatastrofen i verden gjennom tidene fant sted i Norge. 27. november 1944 befant over 2500 sojvetiske og polske fanger seg om bord i transportskipet "Rigel" utenfor Sandnessjøen. Samtidig hadde allierte flyskvadroner i Skottland i oppdrag å lamme den tyske skipstrafikken langs norskekysten.

Rekvirert til militær bruk
Det norske skipet var rekvirert av tyskerne i militært øyemed. På sin siste og skjebnesvangre seilas fungerte det som transportskip for allierte krigsfanger da allierte fly bombet og senket det. De flest om bord var sovjetere.
Høsten 1944 ble Asbjørn Schultz arrestert for å ha slåss med en tysk soldat. Sammen med syv andre norske fanger ble han tatt om bord i "Rigel" for å følge med til Akershus Fengsel i Oslo. De åtte nordmennene ble stuet sammen med over 2500 russere og polakker.

Gjennom Asbjørn Schultz’ dramatiske historie blir vi kjent med tragedien. Med i dokumentaren er også tyske Max Jürgen Dohrn fra patruljebåten "Salier" som fulgte med på seilingen til "Rigel". Han mistet en arm i angrepet. Britisk side er representert ved flyhistorikeren Chris Page, sjef for Naval Historical Branch i England.
Asbjørn Schultz er det naturlige midtpunktet i dokumentaren. Øyenvitner som opplevde angrepet på nært hold, er også med og forteller sin historie.

Unike opptak
Dokumentaren som er laget av Ny Film AS, inneholder også unike fotografier tatt av de britiske flyverne under angrepet. Og arkivfilm fra perioden danner et visuelt bakteppe til en tragedie som er del av et stykke lite
omtalt krigshistorie.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2005)
Produsert av: Ny Film AS
Kontakt: Ny Film AS v/ Svein Rune Nyland, tlf 92266918
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57