Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. mars 2001 kl 20.10 Vagn på arabiske eventyr

Vagn på arabiske eventyr (t)

NRK2 fredag 16. mars kl 20.10
Vagn på arabiske eventyr (6:9)

Fra middelalder til høyteknologi

På noen få tiår har oljen forvandlet stater som Oman og De forente arabiske emirater fra middelalderske ørkensamfunn til høyteknologiske nasjoner. På den sjette etappen i sin arabiske rundreise viser Vagn Olsen oss velstanden i Muscat og Dubai. Han møter også mennesker som fremdeles husker den tiden da man fikk drikkevannet brakt ut på eselryggen, og da det bare var ett sykehus i hele landet.

Oman trådte inn i nåtiden så sent som i 1967, og siden den gang har gjennomsnittsalderen blant landets to millioner innbyggerne steget betraktelig. Det gikk også i riktig retning da landets nåværende og høyt verdsatte hersker, sultan Kabouz, i 1970 veltet sin egen far fra tronen for selv å ta over styringen av landet. I dag lever omanerne i et samfunn som fungerer godt.

Islam er en livsstil
Vagn besøker den unge Osamah som til daglig arbeider som kredittanalytiker i en stor bank i hovedstaden Muscat. Han er utdannet i California og bor sammen med sine foreldre og en bror i et fornemt hus. Osamah er naturligvis muslim, men ikke fundamentalist.

- Islam er mye annet enn forbud mot alkohol og svinekjøtt - det er en livsfilosofi som krever mye av den troende, sier Osamah.

På nattklubb i Dubai
Velstanden er enda mer slående i Dubai, et av de syv sjeikdømmer som til sammen utgjør De forente arabiske emirater. I Dubai har den regjerende Makhtoum-familien skapt et blankpolert samfunn av skyskrapere i stål og glass, men midt i alt det moderne dyrker innbyggerne fremdeles tradisjonelle arabiske sportsgrener som kamelveddeløp. Vagn er med på trening av de langbente racerne, som selges for millioner hvis de er hurtige nok.

Vestlige forlystelser finnes også. Vang besøker en av de største nattklubbene i den arabiske verden, The Cyclone Club, hvor gjestene får alt det som er forbudt i samfunnet utenfor. Her mikses det sterke cocktails i baren, og kvinner kommer bare inn hvis de tar av seg sløret.

Om serien
Den populære danske reporteren Vagn Olsen er igjen på reisefot. Denne gangen legger han opp til spennende arabiske eventyr og følger den samme ruten gjennom \"Det Lykkelige Arabia\" som kong Fredrik Vs danske ekspedisjon la ut på for 240 år siden. Med Alexandria i Egypt som utgangspunkt blir vi med på en 80 dagers fascinerende reise gjennom Saudi- Arabia, Yemen, Oman, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Jordan, Syria og Libanon.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 1.10.00

Dansk reiseserie i ni deler
Ved Vagn Olsen
Pressekontakt: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 og Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)