Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. mars 2004 kl 20.20 Livet er Svalbard

Siste besøk på Svalbard

Gustav Halsvik er opptatt av å ta vare på Svalbards historie. – Et historieløst samfunn er et identitetsløst samfunn, mener han. (Foto: Theodor Kristensen)
Gustav Halsvik er opptatt av å ta vare på Svalbards historie. – Et historieløst samfunn er et identitetsløst samfunn, mener han. (Foto: Theodor Kristensen)
Sommeren er kommet til Svalbard, og turisttrafikken er stor. Det er en utfordring hvordan man skal forene en fortsatt utvikling av det sårbare samfunnet med miljøhensyn. I dette siste programmet av Livet er Svalbard blir det farvel med Gustav, Kjellrun, Terje, Tatjana og de andre vi har møtt i serien.

Etter 12 programmer om og fra Svalbard er det nå siste gangen vi tar turen til øygruppen. Jens, Gustav og Terje jobber alle med turisme, og de har strenge hensyn å ta. Gustav er guide ombord på turistbåt. Han mener det er best med båtturisme, for det forurenser mindre. Gustav synes det er viktig med turisme på Svalbard, så lenge den drives i organiserte former og på naturens vilkår.

Jens livnærer seg av øko-turisme. Nå er han guide for en gruppe som gjerne vil se hvalross. Hannene kan veie opptil to tonn, og de må være forsiktige når de nærmer seg dem. Jens har bodd på Svalbard noen år, og han mener å se et samfunn i enorm endring. Svalbard-samfunnet har ekspandert, mener han, og turismen er hovedårsaken.

Terje bekymrer seg over alt drivstoffet folk må forbruke for å komme til Svalbard. Basecamp, selskapet han jobber i, ønsker å være miljøorientert. Terje jobber derfor med et treplantingsprosjekt i Kenya, slik at Svalbard-turistene kan kompensere for sitt eget CO2-forbruk.

Noen reiser, noen blir
Den serbiske studenten Tatjana er ferdig med semesteret på Svalbard. Kun eksamen gjenstår før hun forlater øygruppen. – Dette har vært den beste perioden i livet mitt. Det skal være litt trist å forlate Svalbard, sier hun. Om tre uker treffer hun kjæresten Jon Arne igjen, denne gang i hjemlandet Serbia.

Kjellrun Eggenfellner er en av veteranene på Svalbard. Hun har bodd der siden 1967. Kjellrun synes det er trist med alle vennene som reiser til fastlandet, og hun tviholder på de hun fremdeles har på Svalbard. De er veldig opptatt av hvordan Svalbard-samfunnet utvikler seg i årene som kommer. Skal det åpnes for et livsløpssamfunn der de som ikke er yrkesaktive kan få bli, eller skal de opprettholde ordningene i dag, med blant annet lavere skatter?

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)