Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. mai 2004 kl 21.30 Faktor: En virksom medisin?

Et alternativ som virker?

Naturmedisiner Reidun Dalheim har drevet Westbytunet, en klinikk for alternativ medisinsk behandling, i 23 år. (Foto: Torbjørn Krane, NRK)
Naturmedisiner Reidun Dalheim har drevet Westbytunet, en klinikk for alternativ medisinsk behandling, i 23 år. (Foto: Torbjørn Krane, NRK)
Før kunne kunne naturmedisiner Reidun Dalheims yrke virke mystisk på mange, men det er blitt langt vanligere at folk søker hjelp andre steder enn hos det offentlige helsevesenet. I dag velger nesten halvparten av alle nordmenn alternativ medisin som behandlingsform én eller flere ganger i sitt liv. Men virker det?

I Nordkjosbotn sør for Tromsø ligger Westbytunet, en liten klinikk som driver med alternativ medisinsk behandling. I kveldens Faktor møter vi Reidun Dalheim, som har drevet klinikken i 23 år. På universitetet i Tromsø ligger Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM). Dette senteret forsker blant annet på tjue astma- og allergipasienter som får behandling på Westbytunet.

Stor økning i astma og allergier
- Folk som kommer hit, har som oftest småplager som smerter, muskelplager, eksem og allergi. Økningen av astma og allergi er påtakelig, sier Reidun Dalheim. Hun mener at det skyldes kostholdet og at vi spiser for mye hvitt sukker og hvetemel. Jo mer vi spiser, jo mer dyrkes det – og dermed gjødsles og sprøytes det mer i naturen. Dalheim vektlegger også miljøforurensning fra stråling fra mobiltelefoner og datamaskiner.

Stor utbredelse
Professor Vinjar Fønnebø er leder for forskningssenteret som skal finne ut hvordan og hvorfor alternativ medisin virker. - Den store utbredelsen av alternative behandlingsformer kan bety at vanlige nordmenn er ekstremt lette å manipulere, og kjøper uvirksomme tjenester, sier Fønnebø. – Det kan også bety at de får hjelp av den alternative behandlingen selv om det ikke foreligger nevneverdig forskning på området. Det er en jungel der ute, og vår oppgave er å finne ut av dette.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Anne Mari Svendsen
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252