Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. mai 2010 kl 19.55 Mesternes mester

Kåringen av Mesternes mester


Gjennom uker med sosialt fellesskap på den ene siden og tøffe konkurranser på den andre, er det nå endelig klart for avgjørelsen. Av elleve internasjonale mestere som reiste til Malta, er det kun tre som står igjen, og fra disse skal det nå kåres én Mesternes mester.

For å få tittelen "Mesternes mester" må man igjennom totalt 30 konkurranser pluss eventuelle natt-tester. Finaletrioen har vært gjennom - og mestret! - alt fra konsentrasjons(pr)øvelser i sterk varme og med høy puls, via mer lekne konkurranser med baller og klosser, til rene fysiske utfordringer som har gitt blodsmak i munnen og melkesyre opp til hårrøttene. Det er med andre ord tre allsidige og verdige finalister som står på startstreken i finalen.

Fysiske og psykiske utfordringer
Den avgjørende kåringen om å bli "Mesternes mester" skjer i en duell. For å komme dit må de tre gjennom to konkurranser som kombinerer mye av det de har vært i gjennom. De blir tøffe utfordringer fysisk, så vel som psykisk når tre skal bli til to.

Den første konkurransen er kalt "St. Elmos Bastioner". Fort St. Elmo i hovedstaden Valetta har over 20 meter høye, nesten loddrette vegger som formerlig stuper ned i havet. De tre må opp og ned disse veggene til sammen fire ganger: Først skal de klatre opp i en taustige for så å rappellere ned; deretter skal de opp igjen men denne gang kun ved hjelp av et kraftig tau med noen få knuter på før de igjen rappellerer ned igjen til mål. Klokken går fra start til mål, og den som fullfører på kortest mulig tid, vinner konkurransen. Det er en rått krevende fysisk prøvelse – samtidig tester det utøvernes mot og evner til å takle ubehagelige høyder.

Klatreøvelsen legger grunnlaget for den andre konkurransen – "Jaktstarten". Vinneren av den første konkurransen får et forsprang på nummer to, som igjen får et forsprang på nummer tre fra den første øvelsen.

Skiftende ledelse og nerver i høyspenn
"Jaktstarten" er den helt avgjørende øvelsen for å komme til finalen: Det er de to første over målstreken som skal ut i den siste duellen om tittelen, mens tredjemann er slått ut og må dra hjem kvelden før finalen. Konkurransen inneholder mange elementer, og alle må beherskes om man har et ønske om å komme til finalen. Først må deltakerne løpe ca. 800 meter inn til en naturlig arena. Inne på arenaen er det en rundbane på ca. 300 meter som skal rundes mellom hver post. På den første posten skal deltakerne bygge et 1 meter høyt steintårn. På post 2 er det presisjonskast som står på menyen, mens den tredje og siste posten består av en 15 meter lang stupbratt bakke i løs jord som må løpes opp 5 ganger før man skal ned til sin egen hvilepuls. Først når man har nådd sitt eget pulsmål, får man løpe de 800 meterne tilbake til mållinjen.

Det blir en nervepirrende konkurranse hvor ledelsen stadig skifter, og hvor spenningen om finaleplassene holder helt til målstreken!

Finalen og kåringen av Mesternes Mester
På selve finaledagen er det tid for tilbakeblikk og mimring over hva deltakerne har vært igjennom. De to finalistene tar med seerne på en ferd på ikke fullt så gjengrodde stier – før de selv får en gledelig overraskelse. Samme kveld faller avgjørelsen: Finaleduellen er en helt ny øvelse som tester finalistenes styrke, utholdenhet, vinnerinstinkt, smerteterskel og ikke minst stahet. Etter en uhyre spennende duell med svette hender og mye jubel blir pokalen overrukket den nye "Mesternes mester"!

Om programserien
I hvert program skal utøverne gjennom tre krevende utfordringer som vil sette alle deres evner på prøve. Etter tre konkurranser må den utøveren som ligger sist sammenlagt, velge med seg en motstander fra gjengen til duell i "Nattesten". Kun sammenlagtvinneren den uken er immun mot å bli valgt ut. "Nattesten" er en vinn eller forsvinn-konkurranse, som avgjør hvem som får være med videre til neste uke.

Samtidig som de konkurrerer mot hverandre, lever deltakerne sammen i et hus på Malta. Der utvikles det nære vennskapsbånd og seerne kommer nærmere innpå og blir kjent med de gamle idrettsheltene på en helt ny måte. Det blir ti programmer før årets Mesternes mester endelig kåres. Årets yngste deltaker er 31 og årets eldste er 53 år gammel.

Den første runden av "Mesternes mester", som ble sendt i januar og februar i fjor, ble en formidabel seersuksess. I gjennomsnitt fulgte 1 172 000 nordmenn med på den spennende konkurransen hver uke. Det høyeste seertallet var 1 241 000.
Her er årets deltakere i Mesternes mester
Her er årets deltakere i Mesternes mester

Norsk underholdningsprogram 2010
Produsert av: Rubicon TV AS for NRK
Produsent: Mattis Koppang
Programleder: Dag Erik Pedersen
Kommentatorer: Ådne Søndrål og Ove Eriksen
Medvirkende: Trine Hattestad, Anette Bøe, Brit Pettersen Tofte, Andrine Flemmen, Nina Solheim, Jim Marthinsen, Per Egil Ahlsen, Espen Bredesen, Bjarte Engen Vik, Daniel Franck, Jan Kvalheim.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden 909 55 364 / 23 04 98 41
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 PublikumsseviceLENKER
  • Her er årets deltakere i Mesternes mester