Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 22. februar 2001 kl 22.30 Profil: Profil: Oscar Niemeyer

Profil: Oscar Niemeyer (t)

NRK2 torsdag 22. februar kl 22.30
Profil: Oscar Niemeyer

Arkitekten bak Brasilia

Kveldens kulturdokumentar er en berettelse om den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer - et fritt menneske som tror på fantasiens makt. Han er den mest profilerte arkitekten i det 20. århundre. Filmen er også et vitnesbyrd om en kunstner som fortsatt tror på sine sosialistiske idealer, en sterk personlighet som alltid har kjempet for sitt land. Og den frodige borgeren av Brasil elsker fortsatt kvinner...

Oscar Niemeyer (1907-) har for lengst passert nitti, men er en vital og oppegående mann som forteller levende om størrelser som Le Corbusier, Fidel Castro, De Gaulle, Malraux og Juscelino Kubitschek.

Sensuelle kurver
- Det er ikke de rette linjene, det harde ubøyelige og menneskeskapte som tiltrekker meg. Det som tiltaler meg, er den frie, sensuelle kurven. Kurvene som jeg finner i Brasils fjell, i elvene, i skyene på himmelen og bølgene i havet. Hele universet består av kurver, Einsteins univers. Arkitektur handler om drømmer og fantasi, sier Oscar Niemeyer.

Oscar Niemeyer mottok tidlig impulser fra Le Corbusier, og hans første selvstendige arbeid var undervisningsministeriets bygning i Rio de Janeiro (1937-44). Niemeyer har en stor produksjon, med en rekke større offentlige arbeider både i Brasil og i utlandet. Mest kjent er han for de mange bygningene han har tegnet i landets nye hovedstad Brasilia, som katedralen (1970), utenriksministeriet (1975) og kontorbygningen Embratur (1979). Niemeyer var også konsulent under arbeidet med FN-bygningen i New York, og han ble tildelt Pritzkerprisen i 1988.

Fra sin leilighet på Copacabana Beach kan Oscar Niemeyer i dag skue over Rios havn til det nye museet som han \"plantet som en blomst\" på en stenete odde, og som er blitt et fyrtårn for turister fra hele verden.

NRK2 torsdag kl 22.30

Belgisk produksjon
Regi: Marc-Henri Wajnberg
Originaltittel \"Oscar Niemeyer - an architect committed to his century\"
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder
1. Arkitekten Oscar Niemeyer er over nitti år, men fortsatt aktiv.
2. Oscar Niemeyer - skaperen av det nye Brasilia
3. og 4. Eksempel på Niemeyers arkitektur i Brasilia