Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. juni 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: VM for Hooligans

Fotballspøbelens sanne ansikt

Forkledd og med skjulte kameraer har BBC infiltrert engelske hooligan-miljøer. (Foto: BBC)
Forkledd og med skjulte kameraer har BBC infiltrert engelske hooligan-miljøer. (Foto: BBC)
- Faktisk oppdaget jeg at fotball ikke står i sentrum når hooligans diskuterer seg imellom. Kampdag betyr for dem å søke seg ut motstandere som de kan sloss med.

Observasjonen er gjort av BBC-produsenten Jason Williams, leder for et hemmelig BBC-team som i hele år har filmet engelsk fotballpøbel. Det har skjedd med skjulte kameraer. Tv-folkene har opptrådt forkledd, iført fotballpøblenes egne favoritt-merkeklær av italiensk, fransk og engelsk fabrikat.

Sikkerhetstjenesten
I god tid før fotball-VM satte engelske, japanske og koreanske myndigheter i gang en rekke samarbeidstiltak for å stenge hooligans ute. Sentralt står National Criminal Intelligence Service (NCIS) i England. En regner at 8000 engelskmenn har reist til fotball-VM. Mer enn tusen engelskmenn skal ha fått innreiseforbud til de to arrangørlandene.

Nye nettverk
Hva får unge menn til å gripe til vold og planlegge oppløp og konfrontasjoner i og utenfor Europa – i fotballens navn? Verdens hooligans er i dag bedre organisert enn før. De har sine egne nettsteder og chat-rom. Og de blir mer og mer politisert. De iverksetter sosial uro og de nærer seg på den. Fotballpøbelen invaderes også mer og mer av rasistiske og fascistoide grupperinger i samfunnet.

Innkjøpt program fra BBC
Originaltittel: Hooligans – No one likes us
Produsenter: Tom Giles, Sam Bagnall, Jason Williams
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Forkledd og med skjulte kameraer har BBC infiltrert engelske hooligan-miljøer. (Foto: BBC)