Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 21. juni 2010 kl 19.55 Ingen grenser

Med rullestol i villmarka


11 nordmenn med ulike funksjonshemninger skriver historie når de legger ut på en tur som virker umulig å gjennomføre. Uten noen ekspedisjonserfaring skal de, med Lars Monsen som leder, krysse Nordkalotten – fra Luleå ved Østersjøen i øst til Hellemobotn ved Atlanterhavskysten i vest.

Det er den 20.august 2009. 11 spente ekspedisjonsdeltakere ankommer flyplassen i Luleå i Nord-Sverige. Byen ligger tett innpå villmarka i Norrbotten – helt innerst i Østersjøen, og er utgangspunktet for ekspedisjonen som har Hellemobotn i Nordland som endelig mål. Deltakerne har nå 30 dager på seg til å forsere 500 kilometer med villmark.

Følelsen av mestring
Alle deltakerne har fysiske funksjonshemninger, noe som stiller ekstra krav til innstilling, samarbeid og innsats. Både Siv og Geir Arne måtte amputere bein som barn, og bruker proteser. Geir Arne har også deformerte fingre. Aleksander er født med cerebral parese, og Tare er nesten helt blind og sterkt hørselshemmet. Suzanna har nedsatt styrke i beina etter en ryggmargsbetennelse som liten, mens Grethe, Kjell og Frode har amputert bein eller armer etter dramatiske ulykker. Erik er født med misdannelser i hendene, har skader etter flere feiloperasjoner og sliter med kronisk svimmelhet. Elin har MS og Per Christian er lam fra hofta og ned etter en skiulykke. De sitter i rullestol.

Lars Monsen, som er vant til å være en ensom ulv ute på tur, møter også på utfordringer når han nå skal være ekspedisjonsleder for disse 11. Deltakerne har alle sitt å slite med, men deler et felles brennende ønske om å vise at vilje, evner og pågangsmot har ingen grenser. Sammen skal de vise at funksjonsnedsettelsene deres ikke hindrer dem i å utfordre naturkreftene og gjennomføre en beinhard ekspedisjon.

Her er deltakerne:
Siv Toverød (19) fra Trondheim, den yngste av alle deltakerne, måtte amputere høyre bein som barn på grunn av kreft. Siv går nå med en protese som fungerer så bra at hun ikke tenker så mye over det i hverdagen.

Grethe Fure (49) fra Ytre Enebakk mistet venstre legg i en motorsykkelulykke for ni år siden. Etter flere mislykkede operasjoner valgte hun å amputere hele leggen i 2005. Stort sett går det meste av gjøremål greit, og hun er ikke avhengig av noen form for assistanse.

Tare Teksum (37) fra Oppdal er nesten helt blind og sterk hørselshemmet, men blir raskt Ingen grenser-gruppas "walking machine". Når han har fått opp dampen med gåstavene sine, er han ustoppelig!

Per Christian Brunsvik (38) fra Måløy ble lam fra hofta og ned da han som 19-åring ble alvorlig skadet i en skiulykke. Han skulle prøve et freestyle-hopp, men landet galt og brakk ryggen. Han er den første som noen gang har kommet seg fra Luleå ved Østersjøen til Hellemobotn ved Atlanterhavskysten – i rullestol!

Aleksander Øverland Berg (28) fra Molde er født med cerebral parese. Sykdommen kommer til uttrykk ved at føttene peker litt innover, og han går derfor dårlig. Dette påvirker også balansen som gjør at Aleksander bruker mye mer energi på å forflytte seg enn hva funksjonsfriske gjør.

Elin Aa (54) fra Notodden er den eldste av deltakerne i "Ingen grenser", har Multippel Sklerose og er rullestolbruker. Da hun fikk diagnosen MS, var hun og mannen hennes helt klare på at de heller ville fokusere på utfordringene enn begrensningene.

Geir Arne Hageland (36) fra Lillehammer måtte amputere begge beina som barn. I tillegg har han misdannelse i fingrene. Spør du Geir Arne om hvor høy han er, får du to svar: 185 og 140 cm. Det første med lange proteser, det andre med de korte.

Frode Bergquist (44) fra Levanger måtte amputere høyre arm over albuen etter en mopedulykke i 1988. Han har tidligere vært aktiv, men er det ikke i samme grad lenger. Nå håper han at en tur med Lars Monsen skal gi anledning og motivasjon til å trene igjen.

Suzanna Tangen (20) fra Porsgrunn har nedsatt styrke i beina og balanse etter betennelse i ryggmargen som to-åring. Suzanna bruker derfor krykker når hun skal forflytte seg. Hun kommer seg imidlertid fram der hun vil, det tar bare litt lenger tid.

Kjell Bjelland (50) fra Haugesund fikk høyrearmen kuttet av ved skulderbladet i en arbeidsulykke da han var 18 år. I dag påvirker det ham lite, og han trenger verken hjelp eller assistanse til daglige gjøremål. Til vanlig driver Kjell mye med å utfordre og legge til rette for andre med ulike funksjonsbegrensninger. Nå gleder han seg til å bli utfordret selv.

Erik Normann (50) fra Heggedal i Røyken er født med misdannelser i hendene og sliter med store skader etter flere feiloperasjoner – lammelser i ansiktet, ødelagt tårekanal, tinnitus og balanseproblemer. Etter årevis med uflaks og nedturer, tror Erik at det er i ferd med å snu. Drømmen om å komme på tur med Lars Monsen har plutselig blitt en realitet.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i seks deler (2009)
Produsert av Mastiff for NRK
Produsent: Vebjørn Ytreberg, 920 63 409, vebjorn.ytreberg@mastiffnyheter.no
Kontaktperson Mastiff: Åse Bendiksen (produsent), 918 17 860
Prosjektleder NRK: Eirik Ingstad Sandberg, 986 06 490
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900