Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. april 2006 kl 22.30 Migrapolis: Blomster og bier

Sex – fritt fram eller tabu?

Aishath Afeef er programleder for P3-programmet Juntafil, og må ofte besvare lytternes spørsmål om sex (Foto: NRK)
Aishath Afeef er programleder for P3-programmet Juntafil, og må ofte besvare lytternes spørsmål om sex (Foto: NRK)
Det norske samfunnet preges stadig av større åpenhet rundt kropp og seksualliv. Samtidig har flere og flere nordmenn bakgrunn fra kulturer der sex fortsatt er et tabubelagt emne, og hvor det kanskje forventes at man venter til bryllupsnatta. Er det vanskelig å selv sette grensene i Norge i dag?

Det prates ofte usjenert om sex på tv og radio, det skrives stadig mer åpent om sex og samliv i aviser og ukeblader, og seksualundervisning er for lengst pensum i norske skoler. Men ikke alle er like vant til denne åpenheten.

Ikke-tema
- I min familie var ikke sex et tema i det hele tatt, forteller Thuy Thanh Pham. Thuy er norsklærer for minoritetsspråklig ungdom ved Sogn videregående skole, og støter på problemstillingen jevnlig, både gjennom jobben og på hjemmebane. – Jeg fikk aldri lære å sette ord på slike temaer, og derfor har jeg problemer med å snakke med mine egne barn om det, sier hun.

Selv om Thuy synes åpenhet er viktig, er det ting hun savner ved det norske samfunns forhold til kropp og seksualliv. – Nærhet, lengsel og det mystiske ved opplevelsen forsvinner litt med all åpenheten, mener hun.

Radiorunking
Aishath Afeef er programleder for P3-programmet Juntafil. Hver uke svarer hun og et ekspertpanel på sexspørsmål fra lyttere i aldersgruppen 15 til 19 år, og de går ikke rundt grøten i ordvalget. – Som programleder skal jeg være på nett med lytterne, og for dem er det mer naturlig å si "pule" enn "ha samleie", mener den unge programlederen.

- Men er det viktig å snakke om runking på radio? undrer reporter Rajan Chelliah. – Det er først og fremst fordi folk lurer på ting at Juntafil finnes. Folk kan bli veldig stressa når de lurer på ting som handler om sex og ikke tør spørre vennene sine eller legen sin, sier Ashath.

Venter til ekteskapet
Janany Easwararajah går i tiendeklasse på Haugerud ungdomsskole, og deltar i seksualundervisningen med resten av klassen. Hun synes det er greit at 15-16-åringer blir undervist om sex og prevensjonsmidler, selv om hun nok selv mener det kan bli litt mye i blant.

Hjemme blir det ikke snakket åpent om sex, og mamma Selvi er opptatt av å videreføre tradisjonen med kyskhet før ekteskapet som hun har tatt med seg fra Sri Lanka. Selv visste hun ingenting om sex før hun giftet seg.

- De må vite litt om sex, men ikke for tidlig, mener hun, og godtar noe motstrebende at barna deltar i seksualundervisningen. – Jeg blir litt redd for at barna blir oppmuntret til å prøve tingene de lærer om, og ender med å ha sex før ekteskapet. Og det går ikke an, slår hun fast.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 22 80 82 44 / 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78