Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 18. februar 2007 kl 21.10 Hovedscenen: Rosenkavaleren

Richard Strauss´ mest populære

Rivalinner – Richard Strauss’
Rivalinner – Richard Strauss’ "Rosenkvaleren" med Solveig Kringlebotn som marsjalinnen (t.v.) og Elizabeth Norberg-Schultz som Sophie. (Foto: Erik Berg, DNO)
"Rosenkavaleren" er Richard Strauss´ mest populære opera. Vi får den i en helaftens sending (natten går også delvis med!). En transmisjon av en av Den Norske Operas mest vellykte produksjoner, med Solveig Kringlebotn (marsjalinnen), Randi Stene (Octavian) og Elizabeth Norberg-Schultz (Sophie).

Etter sine operaer med handling fra antikken – Salome, Elektra – ledsaget av dristig, bitvis polyfonisk tonesetting, satset Richard Strauss i 1911 på en mer tradisjonell stil med "Rosenkavaleren". Storslått og som et farvel til romantikken.

Handlingen foregår i Wien i begynnelsen av Maria Theresias regjeringstid (1740-80), og Hugo Hoffmannsthal, den beste tekstforfatter på denne siden av Lully, står for librettoen.

Våre beste kvinnelige sangere
Oppsetningen er et mestermøte med våre beste kvinnelige operasangere, og tv-seerne kan glede seg over å få sangprakten inn i de tusen hjem.

"Solveig Kringlebotn med en kvitrende letthet kombinert med reflektert alvor, Randi Stenes glødende og forelskede alt, og en nydelig Elizabeth Norberg-Schulz, som en ideell tenåringsjente ... sammen brettet de ut den langsomme og svulmende velklangen i kjærlighetsmagien så tiden sto stille," skrev NRKs musikkanmelder Torkil Baden etter sesongpremieren sist høst.

Musikalsk leder er hentet inn fra Wiener-tradisjonen, og det er Dietfried Bernet som dirigerer operaorkestret.

Regissør er Folke Abenius.

Musikkprogram fra NRK Kultur (2006)
Originaltittel: Der Rosenkavalier
Prosjektleder: Anne Røthing
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no