Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. januar 2004 kl 23.10 Utsyn: Aung San Suu Kyi - fangen i Yangon

Aung San Suu Kyi fra innsiden

Aung San Suu Kyi snakker ut. (Foto: Manisanda Productions)
Aung San Suu Kyi snakker ut. (Foto: Manisanda Productions)
Menneskerettsforkjemperen og fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi ble sist sommer igjen satt bak lås og slå av militærdiktaturet i Burma der hun leder opposisjonsbevegelsen for demokrati (National League for Democracy). Den sveitsiske reporteren Claude Schauli fikk gjort opptak med henne og smuglet dem ut av landet like før arrestasjonen.

Aung San Suu Kyi snakker ut i et unikt og usensurert intervju i "Utsyn". Claude Schaulis dokumentar fra Burma viser forholdene som Kyis landsmenn lever under, og han oppsummerer Kyis 15 år lange kamp for frihet og demokrati i Burma.

Ikke-vold
Den karismatiske fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi er en av de mest kjente politiske fangene i verden. Hun insisterer fortsatt på at hennes tilhengere skal bruke ikke-voldelig sivil ulydighet i kampen for demokrati.

Kyis fredsorienterte taktikk – inspirert av forbilder som Mahatma Gandhi, Martin Luther King og Nelson Mandela – hjalp henne å vinne fredsprisen i 1991. Det var i 1988 at Kyi måtte forlate mann og to barn i England og reise tilbake til Burma og fortsette sin fars kamp for frihet og demokrati.

Tvang og slaveri
Ved hjelp av skjult kamera viser Claude Schauli hvordan Burmas militærjunta presser tre millioner burmesere til tvangsarbeid, hvordan den kidnapper tenåringsgutter og tvinger dem til å bli soldater, og hvordan Burma blir revet i stykker i de regionale krigene som raser.

Sist og ikke minst viser dokumentaren hvordan Aung San Suu Kyi utgjør et håp og en farbar vei tilbake til en trygg framtid for en av de rikeste og største nasjonene i et Sørøst-Asia i støpeskjeen.

Kanadisk program innkjøpt fra Mundovision Ltd. (Canada)
Originaltittel: Aung San Suu Kyi – Prisoner of Rangoon
Regi: Claude Schauli
Produksjon: Manisanda Productions (Génève, 2003)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57