Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 21. oktober 2009 kl 21.25 Generation Kill

Fienden i sivil

Stephen
Stephen "Godfather" Ferrando gir ordre om at enhver iraker fra nå av skal anses som fiende, uavhengig om de oppfører seg truende eller ikke. (Foto: HBO)
I ferd med å kartlegge en idyllisk liten landsby der det tilsynelatende bare er sivile tilstede, blir bravokompaniet overrasket av et annet kompani som åpner ild og jevner landsbyen med jorden.

Brad "Iceman" Colbert kommer med høylydte protester om at det bare er sivile kvinner og barn til stede, men blir ignorert. Ilden opphører ikke før landsbyen og innbyggerne er så godt som tilintetgjort.

"Friendly fire"
Bravokompaniet får i oppdrag å innta en flystripe som er kontrollert av den irakiske republikanske garden, men oppdraget blir forsinket da en av forsyningsbilene blir utsatt for "friendly fire" – de blir beskutt av sine egne allierte.

Løs på avtrekkeren
På grunn av forsinkelsene får Bravokompaniet beskjed om å reise videre om natten. Ordren er nå at enhver iraker skal anses som fiende, og faren for å ta sivile liv øker. Skyteglade "Trombley" tar den nye ordren på ordet, men er det virkelig fienden han treffer?

Om serien
"Generation Kill" skildrer de første 40 dagene av den blodige invasjonen av Irak, "Operation Iraqi Freedom", slik det oppleves av de unge elitesoldatene i "1. Rekogniseringsbataljon". Dramaet er basert på boken ved samme navn av Rolling Stone-journalisten Evan Wright, som fulgte troppen på oppdrag.

Serien gir et brutalt realistisk innblikk i USAs morderne krigføring. Den ble hedret med hele tre Emmy-priser i 2009.

"Generation Kill" går tett på forholdet blant de unge soldatene og deres møte med den ukjente fienden i Iraks ugjestmilde ørkenlandskap. Flere av soldatene som deltok i krigen, har bidratt i serien, noe som gir skildringene i krigsdramaet en sjelden medmenneskelighet og nærhet. Blant de medvirkende finner vi blant andre sersjant Rudi Reyers i rollen som seg selv.

Amerikansk krigsdramaserie i 7 deler (basert på Evan Wrights bok ved samme navn)
Originaltittel: Generation Kill
Kveldens episode: Screwby
Produsert av: David Simons, Ed Burns, HBO
Regi: Susanna White, Simon Cellan Jones
Med: Alexander Skarsgård (sersjant Brad "Iceman" Colbert), Lee Tergeson (Rolling Stone-journalisten "Scribe") og Billy Lush ("Trombley").
Pressekontakt: Jade J. Nordahl , tlf: 92403873/ 23044576
Tv-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900