Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. desember 2005 kl 21.45 På skråplanet

Møte med Bergens ordfører


Herman Friele jr. er 63 år gammel, og Bergens ordfører eller "borgermester" som han foretrekker å bli kalt. Da han ble valgt til det høye vervet, ble han spurt av journalister om hva han egentlig kunne om politikk. Hans svar: "Eg ha’kje peiling" vakte berettiget oppmerksomhet, men også stor begeistring i Bergen, der innbyggerne senere har trykket ham til sitt bryst.

At han til tider ikke har begrep om de politiske spørsmål han uttaler seg om, oppveies av det faktum at han er svært synlig som ordfører. Kaffekongen hadde, da han ble ordfører, ikke vært politisk aktiv siden han var leder i Fana Unge Høyre i 1965. Da var for øvrig Terje Rød-Larsen nestleder.

Showtime på Torgallmenningen
Hver fredag før bystyremøtet har Herman Friele showtime på Torgallmenningen. Da er han iført ordførerkjede og hele sulamitten, og er ytterst tilgjengelig for medbergensere som har noe de gjerne vil ha luftet med øvrigheten. Her gir borgermesteren av seg selv på en måte som ellers er ytterst uvanlig i politikken. Han demonstrerer at han vil være en ordfører av typen "gammeldags borgermester", som vandrer rundt i byen og sprer sol og glede rundt seg mellom regnsværsbygene.

Han sier selv at han ble overrasket da han ble spurt om å stille som ordførerkandidat. Men det var han ikke alene om. Blant annet så hans hustru, billedkunstneren Bodil Friele, med munter forundring fra sidelinjen på ektemannens nye virksomhet – som "kommunalt ansatt".

Idol-Kurt og andre bergensere
I programmet møter vi, foruten ekteparet Friele, journalist Gunnar Wiederstrøm, og i arkivopptak fordums stjerner fra Den Nationale Scene som Norma Balean, Rolf Berntzen og Lothar Lindtner. Dessuten får vi glimt av Idol-Kurt, Erna Solberg og en rekke frittalende bergensere.

Om serien
Egil Teige er i gang med serie nummer fem om mennesker som setter farge på samfunnet vårt. – Det er folk som har penger nok til å gjøre hva de vil med livet sitt – og de er ikke opptatt av materielle ting, sier programskaper Egil Teige.

Den mest "normale" i serien er nok ordføreren i Bergen, Herman Friele, men han er ganske uvanlig til ordfører å være, ifølge Teige. Friele elsker å gå omkring i byen med ordførerkjede og hilse på folk i ren Kardemomme-stil. Andre originaler i serien er Elly Rye, damen som gir musikalsk krisehjelp, og for øvrig er en ukjent slektning av Heide Steen-familien, Siss Siljan, damenes svar på Sputnik og kunstneren Oddvar Torsheim som vi møtte i det første programmet.

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen, Program Oslo
Programansvarlig: Egil Teige, tlf: 23 04 96 75 / 90 65 88 47
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78