Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. mars 2005 kl 19.55 Typisk norsk

Det er typisk norsk å lage nye episoder

Petter W. Schjerven er fremdeles programleder for Typisk norsk. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter W. Schjerven er fremdeles programleder for Typisk norsk. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Språk er kultur. Språk er kommunikasjon. Språk er identitet. Språk er viktig. Til og med norsk er viktig. Det er altså god grunn til å lage åtte nye programmer om det norske språket. I kveld er det premiere på sesong to¨ av "Typisk norsk", blant annet med lansering av en helt ny bokstav!

Sendeskjemaet er ryddet for åtte nye episoder med glad-pedagogikk om det norske språket. Programleder Petter W. Schjerven forlater den lykkelige småbrukstilværelsen på Hadeland for å gjøre en viktig innsats til det beste for vår språklige kunnskap og utvikling. Det er mye å ta tak i. Språklig forfall, for eksempel.

Kjekk eller sjekk?
"Ungdommen nu til dags" klarer ikke å snakke korrekt norsk. De uttaler kj- og ky-lyder som "skj-" eller "sch-". Men er det så farlig? Uansett har Petter W. Schjerven løsningen, den splitter nye bokstaven som har fått navnet "Kjell".

Snikksnakk i hurtigtakt
På 1950-tallet snakket man saktere enn i dag, det er faktisk bevist. Før i tiden kunne stortingsreferentene få med seg alle ordene i talene, nå er det en komplett umulig oppgave. Noen stortingsrepresentanter er verre enn andre. I "Typisk norsk" får du vite hvem.

Høydepunkt i 1959
Språket er som kjent i utvikling. Nye ord oppstår, og gamle ord forsvinner. Er det likevel mulig å si når norsk var på sitt aller beste? Mange vil nok hevde at i 1959, ja da var det sving over sakene. Aldri har norsk vært bedre enn i 1959. Hva er årsaken til det?

Totito
Både de lærde og de mindre lærde har hatt sterke meninger om hvordan man skal telle. Noen mener det er best med ti'erne først, mens andre hevder at en'erne først er det eneste saliggjørende. Diskusjonen har nådd flere høyder, som igjen har toppet seg med nokså radikale forslag til måter å telle på. Eller hva sies om "totito" for 22?

Ukens gjest
Ukens gjest i første program er Knut Nærum, ikke ukjent fra Nytt på nytt, krimbøker, tegneserier og diverse andre fora. Nærum lever av å uttrykke seg presist og nådeløst, og bør dermed ha flere meninger om norsk.

Innkjøpt dokumentarserie fra Dropout Productions (2005).
Programleder: Petter W. Schjerven
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 86 96/92 01 55 79
Vises også i Nett-TV.