Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. april 2005 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Orhan Pamuk

Hans navn er Orhan Pamuk

Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk portretteres på NRK. (Foto: NRK)
Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk portretteres på NRK. (Foto: NRK)
Med "Mitt navn er Karmosin" tok Orhan Pamuk for alvor steget opp på verdenslitteraturens øverste nivå. NRKs tre reportere reiste til smeltedigelen Istanbul for å møte den tyrkiske forfatteren på hjemmebane.

Pamuks suksess og stadig større anerkjennelse har ikke gått forfatteren til hode. Derfor takket han bestemt nei da tyrkiske myndigheter – de samme myndighetene han i krasse vendinger kritiserer for brudd på ytringsfriheten, for deres linje i kurderspørsmålet og for trangsynt nasjonalisme – ville hedre ham ved å utnevne ham til statskunster. - Jeg vet ikke hvorfor de ønsket å gi meg den anerkjennelsen, sier Pamuk.

Byen i hans hjerte
Pamuk er født og oppvokst i Istanbul, en by han elsker. Med unntak av tre år i New York har han bodd her hele livet. Byen har en sentral plass i forfatterskapet, og til neste høst kommer den selvbiografiske "Istanbul". I programmet blir det en eksklusiv smakebit fra denne romanen, som kommer på norsk til neste år.

Fra før har Pamuk publisert åtte romaner om Tyrkia og fremveksten av det moderne bysamfunn, og her har byen ved Bosporos-stredet en selvfølgelig rolle.

- Jeg er et bymenneske, jeg må være her i Istanbul for å skape, forteller Pamuk til reporter Arild Jonsjord.

Politisk roman
I høst kommer Pamuks første politiske roman, "Snø", i norsk oversettelse. Boken skapte rabalder i Tyrkias militære kretser, og ble heller ikke nådig mottatt blant de mest religiøse islamistene. I utlandet har det derimot vanket mange godord. Selv advarer forfatteren mot overdreven politisering av gamle tradisjoner: - Ta for eksempel bruken av skaut blant kvinner – det var ingen konflikt om det heller før noen gjorde det til et politisk symbol.

Om serien
Seks tirsdager utover våren møter vi fire internasjonale og to norske forfattere. Forfatterne gir tre ulike intervjuer til de tre reporterne, og senere blir materialet satt sammen til ett portrett. Dermed får vi et mer komplekst bilde av forfatteren.

I første program møter vi den israelske forfatteren Amos Oz. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud har dessuten truffet den engelske kriminalforfatteren Robert Wilson, kanadiske Margaret Atwood, tyrkiske Orhan Pamuk og våre egne Lars Saabye Christensen og Jo Nesbø.

Egenprodusert portrettserie fra NRK Kultur (2005)
Reportere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 86 96/92 01 55 79