Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. september 2004 kl 19.55 Med sjel og særpreg: Lina på stølen

Til fjells med Lina

Seterbudeia Lina Eiesar (75) får besøk av Andreas Lunnan. (Foto: Sverre Krüger)
Seterbudeia Lina Eiesar (75) får besøk av Andreas Lunnan. (Foto: Sverre Krüger)
Lina Eiesar (75) har over femti setersesonger bak seg –de aller fleste av dem i Tundradalen i Skjåk. Rutinemessige gjøremål har preget arbeidsdagen hennes. Likevel har hennes kjærlighet til dyr og støl trukket henne til fjells den ene sommeren etter den andre. – En sommer uten livet på seteren ville føles ganske så spolert, understreker den trauste seterbudeia som Andreas Lunnan portretterer i kveld.

Gjennom sitt lange og trofaste seterliv har Lina Eiesar opplevd store tekniske framskritt på stølen. På midten av det forrige hundreåret da hun tok fatt på arbeidet i fjellet, var den ene arbeidsoperasjonen mer tungvint enn den andre. Melken ble foredlet til smør og ost, noe som kom i tillegg til melking, stell og ikke minst pass av kyr og geiter. Men om arbeidsdagene var lange, var livet på stølen så fritt og meningsfylt at det føltes som en eneste belønning minnes Lina. Og slik er det fremdeles. I vår moderne tid er det jo ikke noe tilbake av det vi kunne kalle slit. Med strømaggregatet på plass er alt blitt så lettvint. Og langs setervegen går melketransporten til bygds både titt og ofte.

- Faktisk er alt blitt så enkelt og praktisk at jeg stadig vekk får arbeidstid til overs. Jeg får sannelig muligheten til å sette meg med håndarbeidet mitt, midt på dagen, ler Lina som nesten alle sine setersomre har hatt god hjelp av barn- og barnebarn.
– Jeg fryder meg over at det fremdeles er konkurranse om å være hos bestemor på stølen. Her må de lære seg å ta vare på en masse daglige oppgaver, og slikt har da ungdommen bare godt av, sier en joviale seterveteranen som får besøk av NRK-reporter Andreas Lunnan.

Produsert av Program Riks Trondheim for NRK1
Programleder: Andreas Lunnan andreas.lunnan@nrk.no
Presse: Erik Bull mobil: 99599760