Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. mars 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Er det så galt å være snill?

Skal vi gi dem mat?

Det er flott å ha kontakt med småfuglene våre, men er det alltid lurt? spør programleder Trond Berg (Foto: Trond Berg, NRK)
Det er flott å ha kontakt med småfuglene våre, men er det alltid lurt? spør programleder Trond Berg (Foto: Trond Berg, NRK)
Det er jo så hyggelig å være snill mot dyrene, og gi dem en håndsrekning i form av litt mat. Og det er mange ville dyr, i alle størrelser, som lar seg lokke. De gir masse tilbake: Den pirrende følelsen av kontakt, og flotte naturopplevelser. Men er det alltid lurt? Har fugleinfluensaen gjort det livsfarlig?

Hva med smittefaren? Kommer hordene med trekkfugl med livsfarlig smitte? Kan vi få fugleinfluensa av å mate småfuglene på brettet eller endene i parken?

Bivirkninger
Å gi ville dyr mat har bivirkninger. Ut i naturens Trond Berg ser nærmere på flere av dem. Faren for fugleinfluensa er kanskje den mest omtalte, men ikke nødvendigvis den mest risikofylte. Det er ikke kjent et eneste tilfelle der det beryktede H5N1-viruset har smittet direkte fra villfugl til menneske. Det har alltid gått veien om tamt fjærkre.

Og selv om den farlige fugleinfluensaen har spredt seg, er det små muligheter for å pådra seg smitte ved å fore fuglene.

Vasker alltid hendene
- Men selv vasker jeg alltid hendene etter nærkontakt med ville fugler, sier programleder Trond Berg. Det er enkel og billig forsikring mot salmonella og andre smittestoffer som villfugl kan dra med seg. Dessuten dukker det opp "blindpassasjerer" som smågnagere på foringsplassen, og musepest er noe man skal passe seg for.

Bjørnetjenesten
Er det nå egentlig til dyrenes beste å fore dem? Slett ikke alltid. Hvis foringsplasser for hjort og rådyr ligger nær trafikkerte veier, er påkjørsler nesten uunngåelig.

Det går også an å gi mat til store dyr som elg og bjørn. Men hvis disse lærer seg å forbinde mennesker med mat, kan de bli mindre sky. Da ender det som regel med at noen folk føler seg utrygge, og det betyr ofte en kule for de uheldige dyret.

Mangfoldet
Man kan bli overrasket over hvor mange forskjellige dyr og fugler som kan la seg lokke av foring – fra de minste til de største. Småfuglene på brettet spiser solsikkefrø og brødsmuler. De får konkurranse av ekorn og kråkefugl. Duer, ender, måker og andre svømmefugler gafler i seg tonnevis med brød når folk er på tur i parken eller ved vannet. Hjortedyr sier ja takk til rundballer og havre. Og kjøttetere flokker seg om kadaver og slakteavfall. Der kan du se rev og mår, hauk og ørn. Ja, til og med bjørnen kan lokkes.

Spørsmålet er selvsagt om vi skal gjøre det. I hvert enkelt tilfelle er det sideeffekter med å gi dyrene mat. Ting vi kanskje må tenke på før vi begynner.

Egenprodusert naturdokumentar fra NRK Program riks, Bergen
Programleder: Trond Berg, tlf: 95 17 72 98
Om fugleinfluensa: Bjørnar Ytrehus, Veterinærinstituttet, tlf: 23 21 63 55
Redaktør: Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30