Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. desember 2003 kl 20.05 Fakta på lørdag: Til døden skiller oss ad

Wisting og Amundsen

Roald Amundsens personlige hilsen til Elise og Oscar Wisting to år før han forsvant i isødet. (Foto: Nett-TV)
Roald Amundsens personlige hilsen til Elise og Oscar Wisting to år før han forsvant i isødet. (Foto: Nett-TV)
I kveld får vi høre den ukjente historien om mannen som sto Roald Amundsen nærmest, fra de traff hverandre i 1909 til polfareren forsvant i isødet i 1928. Polarforsker og marinekaptein Oscar Wistings innsats kjente ingen grenser, heller ikke hans lojalitet overfor Amundsen.

Historien om Oscar Wisting, Roald Amundsens nærmeste mann inntil han forsvant i flymaskin ved Bjørnøya i 1928, er spekket med drama. Det er også historien om ektefellene Else og Oscar, om en trofast kone som fulgte sin mann og Roald Amundsen til døden skilte dem.

Fra bragd til bragd
Oscar Wisting var først både på Syd- og Nordpolen sammen Roald Amundsen - først med Fram til Antarktis og det dramatiske kappløpet med Scott til Sydpolen. Han var hele sju år med skuten Maud på Amundsens ekspedisjon gjennom Nordøstpassasjen, de siste årene som ekspedisjonens leder. Sammen erobret de endelig Nordpolen med Luftskipet Norge i 1926.

Elises oppdrag
Hjemme satt Elise Wisting og holdt en stor barneflokk sammen i dramatiske tider. Hun ble også reservemamma for Amundsens to eskimojenter, og var den som sto jentene nærmest før de brutalt ble sendt tilbake til Alaska.

"Til døden skiller oss ad" er en annerledes film om menneskene midt oppe i noen av historiens største dramaer. Oscar Wistings lojalitet til Roald Amundsen kjente ingen grenser, han var hans mest trosfaste følgesvenn gjennom isødet og Amundsens nærmeste fortrolige.

Manus og regi er ved Alexander Wisting (Nett-TV), oldebarn av den kjente polarforskeren.

Innkjøpt norsk dokumentar
Regi: Alexander Wisting
Produksjon: Nett-TV
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57