Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 8. februar 2012 kl 19.45 Underveis

Ritualer ved livets start


Bårnedåp, navnefest, dåpskjole eller oppkalling. Ritualene og tradisjonene for de nyfødte er viktige for mange. I denne utgaven av "Underveis" møter vi to familier som gjør hver sine valg.

Samiske Per Einar og Jeanette har valgt å døpe datteren sin June Lovise. Det har vært viktig for dem å bruke en dåpskjole som bestemor har sydd, og som har blitt brukt i familien seinere. Og de har valgt å døpe barnet i kirken.

Humanistisk
Kurt og Maria Nyland Schenk valgte humanistisk navnefest for både storebror Johannes og for nyfødte Emil. Ingen av dem identifiserer seg med det kristne livssynet, men synes det er viktig med navn og vil dele begivenheten med dem som står dem nært.

Viktige ritualer som markerer tilhørighet
Studiogjest i denne utgaven av "Underveis" er forsker Ida Marie Høeg ved Stiftelsen Kirkeforskning. Hun forteller om forskningen hun har gjort på dåps- og navneritualer. Ritualene som starter livet, er viktige.

Om serien
I NRKs nye livssynsprogram "Underveis" møter vi mennesker som forteller om sine valg og verdier, og om hvordan det har påvirket livene deres. Det betyr at det like gjerne kan være et valg man har tatt om hvordan man vil bo eller leve, som et religiøst ståsted.

Hvert program starter med mennesker som forteller om sine livsvalg. Programleder Henriette Louise Krogness tar så temaet videre med en gjest i etterkant.

Norsk livssynsprogram.
Produsert av NRK (2011).
Programleder: Henriette Louise Krogness.
Pressekontakt: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53.
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900