Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. oktober 2006 kl 19.55 Faktor: Oppdrag på liv og død

Når hverdagen er krig og katastrofer

Rakel Helen Ludviksen jobber for Leger uten grenser i Sør-Sudan. (Foto: Cecilie Rego, NRK)
Rakel Helen Ludviksen jobber for Leger uten grenser i Sør-Sudan. (Foto: Cecilie Rego, NRK)
Som eneste nordmann jobber sykepleier Rakel Helen Ludviksen i den internasjonale beredskapsenheten i Leger uten grenser. Faktor følger henne på oppdrag i Sør-Sudan, der hun og teamet hennes er satt til å bekjempe en akutt koleraepidemi og å gjenreise et sykehus som har blitt ødelagt under krigen.

Beredskapsenheten Rakel jobber i er direkte tilknyttet organisasjonens hovedkvarter i Brussel. Hun tilhører utrykningsgruppen med de aller mest erfarne feltarbeiderne. Dette er gruppen som blir sendt ut som fortropp på de mest krevende oppdragene, når akutte katastrofer og krigssituasjoner oppstår. Store deler av året er hun ute på akutte feltoppdrag. Når hun ikke er ute i felt, må hun til enhver tid holde seg klar til å rykke ut på kort varsel.

Feltarbeidernes hverdag
Dokumentaren sendes i forbindelse med TV-aksjonen søndag 22. oktober, som går til Leger uten grenser. Vi får et nært innblikk i Rakels hverdag i felten, og hvordan menneskene i Leger uten grenser lever og jobber under ekstreme forhold, omgitt av sykdom, død og trusler. Rakels jobb er å være sykepleier og feltkoordinator. Hun leder et team på ni personer fra hele verden. De fleste av medarbeiderne hennes er ute i oppdrag som varer seks måneder av gangen. Livet i leiren er spartansk, og de må klare seg med lite.

Rakel har mange års erfaring fra oppdrag ute i felt. Jobben er risikofylt, og hun er omgitt av farer og konflikter, som trusler om kidnapping, overfall, angrep og plyndring. Ofte jobber de også i områder hvor det er mange landminer. Rakel og teamet hennes beveger seg alltid med radio, de har meldeplikt til faste tider, og de holder sammen.

Verdt risikoen
Men hun er villig til å ta risikoen fordi hun synes det er fantastisk å være feltsykepleier. Rakel er overbevist om at det er helt korrekt å hjelpe de menneskene som er aller svakest stilt her i verden.

- Det første oppdraget mitt var en liten prøve på dette. Det ble bare en stor bekreftelse for min del. Så nå har jeg holdt på i flere år, og kommer til å kjempe videre, sier hun. – Kjempe for å hjelpe de svakeste i verden til å bli sett og til å bli hørt.

Sudan – et av verdens farligste land
"Faktor: Oppdrag på liv og død" tar oss med til Sudan, som er et av verdens fattigste land. Samtidig er det det største landet i Afrika, og har vært rammet av en brutal borgerkrig som har vart i over tjue år.

Sudan regnes som det farligste landet i verden for barn å vokse opp i. Befolkningen er ødelagt etter tiår med krig, og de er utslitte av fattigdom og elendighet. De er desperate etter håp om et bedre liv, men de fleste har aldri erfart hva fred er. Mange har grusomme livshistorier.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2006)
Programansvarlig: Cecilie Rego
Prosjektleder: Cathrine Wik
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 0 486 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.noLENKER
  • Hjemmeside