Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 20. juni 2003 kl 19.55 Pattedyrenes verden: Kjøttetere

Kjøtteterne

En hunnløve vokter sitt territorium. (Foto: BBC)
En hunnløve vokter sitt territorium. (Foto: BBC)
Fra første gang pattedyrene vandret på jorden, har de vært både jegere og bytte. Ved å utvikle utholdenhet, fart og smidighet har de lært å "lure" hverandre og overleve på sin særegne måte.

I det kalde nord må polarreven jakte i de varmere månedene og lage seg et forråd til vinteren. I sørligere klimaer har leoparder og tigere utviklet seg til ensomme jegere som benytter seg av list og fart for å overraske byttet sitt. I motsetning jobber løver og ulver i team og i familie-enheter slik at de kan fange større bytter og bedre beskytte avkommet sitt. Men for å lykkes er de helt avhengige av at familielivet fungerer og holdes under streng kontroll. Farene er mange og et godt samhold kan bety liv og død for en familie.

Om serien
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen ulike arter, og gjennom ti programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir Richard Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene ut fra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene, store og små, blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir Richard Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364