Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 7. mai 2013 kl 23.40 Filmsommer: Izzat

Brutalt om gjengmiljø


"Izzat", som betyr ære, er en brutal og rystende gangsterfilm om det norskpakistanske gjengmiljøet i Oslo på 80- og 90-tallet. Filmen fikk toppkarakter av anmelderne og ble nominert til fem Amanda-priser.

Handlingen i actionfilmen "Izzat" kretser rundt barndomskameratene Wasim (Emil Marwa), Riaz (Assad Siddique) og Munawar (Khawar Sadiq). De vokser opp sammen på 80-tallet, på en tid da Oslo fostret en ny bølge kriminelle som var mer voldelige og mer internasjonale enn hovedstaden til da hadde sett.

De tre føler seg norske, men opplever likevel ikke å bli sett og akseptert av det norske samfunnet. I stedet velger de snarveien til status og respekt ved å bli medlemmer av den brutale gjengen East Side Crew. Den ledes av brødrene Saddiq (Daud Mirza) og Khalid (Elyas Mirza), som ligger i konstant rivalisering med andre gjenger om heroinsalget i byen.

Voldsspiral
Etter et tvangsopphold på koranskole i Pakistan kommer Wasim tilbake til Norge, der han glir rett tilbake til gjenglivet med sine gamle kompiser. Som voksen er han blitt et hardbarket gjengmedlem som langer heroin i stor stil.

Etter hvert blir Wasim dratt inn i en spiral av hevn og vold, og han blir satt på en enorm lojalitetsprøve i forhold til sine egne kamerater.

"Izzat", som betyr ære, var spillefilmdebuten til norskpakistanske Ulrik Imtiaz Rolfsen. Han har seinere regissert Varg Veum-filmen "Bitre blomster" samt "Den siste revejakta" etter Ingvar Ambjørnsens bok.

Filmen er sendt tidligere.

Norsk actionfilm fra 2005
Produsert av Filmkameratene AS
Regi: Ulrik Imtiaz Rolfsen
Med Emil Marwa, Khawar Gomi Sadiq, Assad Siddique, Daud Mirza, Elyas Mohammed, Leon Bashir, Amir Malik, Jan Sælid og Ove Andreassen.
Kontaktadresse for presse: Presse, 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no