Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. juni 2009 kl 18.50 Den glemte keiserinnen av Iran

Et usannsynlig møte

Farah Diba og Nahid Persson Sarvestani. (Foto: Real Reel Production)
Farah Diba og Nahid Persson Sarvestani. (Foto: Real Reel Production)
Mange fikk sett dokumentaren om Farah Diba torsdag kveld. Nå vises den igjen på NRK2. Filmen skildrer møtet mellom filmskaperen Nahid Persson Sarvestani, som flyktet fra Iran under sjahens regime, og Farah Diba, landets tidligere keiserinne.

På grunn av situasjonen i Iran gjorde NRK en programendring og sendte den unike og flotte dokumentarfilmen "Den glemte keiserinnen av Iran".

– Det var til og med 22.000 som så den på nettet etter sending, sier Gunnar Holthe i NRK.

I denne svenske dokumentaren møtes Nahid Persson Sarvestani, som selv flyktet fra sjahens regime på 70-tallet, og Farah Diba, som var et ikon for vestens kvinner på 60- og 70 tallet. Hun måtte rømme fra Iran sammen med sjahen i forbindelse med revolusjonen i 1979.

Det er mange iranere som lever i eksil. Regissøren Nahid Persson Sarvestani endte opp i Sveige. Hun måtte komme seg ut etter at broren hennes ble hengt og hun selv ble mistenkt for å være kommunist av sjahens regime.

Fiender blir venner
Vi blir med på et tankevekkende og emosjonelt møte mellom de to kvinnene. Farah Diba var mistenksom overfor Nahid, som selv syntes det var vanskelig og til og med uforsvarlig å begynne å like Farah Diba som hun tidligere motarbeidet. Gjennom hårfint balanserte intervjuer får vi innblikk i de to kvinnenes lidelse og et viktig tilbakeblikk på Irans dramatiske historie.

Svensk dokumentar (2008)
Originaltittel: Drottningen och jag/The Queen and I
Av Nahid Persson Sarvestani
Produksjon: Real Reel Production
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no