Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. september 2013 kl 19.45 Oppdrag lykke

Kan lykke læres?


Møt fire vanlige mennesker som har ulike utfordringer, men samme mål – å bli litt lykkeligere. Gjennom åtte episoder følger vi dem i jakten på lykken.

Stål Hermo, Stine Fjell, Aina Engmann og Kristian Verde har bestemt seg for å ta tak i livene sine, for å prøve å bli mer lykkelige, Ved hjelp av teknikker fra positiv psykologi skal de prøve å få mer ut av livet. Det krever hardt arbeid, og de vil måtte endre både tankemønstre og gamle vaner. Vil de lykkes?

DeltakerneAina Engman (40) er arbeidsledig, og leter etter den riktige jobben. Hun skulle ønske hun hadde et bedre selvbilde og større tro på fremtiden.

Kristian Verde (32) jobber som fysioterapeut, og bruker mye tid på å gruble over livet sitt. Det gjør ham ikke lykkelig.

Stine Fjell (47) har et høyt tempo som HR-direktør i en av landets store banker. Hun ønsker å være mer til stede i sitt eget liv og ha mer balanse i tilværelsen.

Stål Hermo (39) vet han er heldig. Han har en stor familie og en fin selgerjobb. Egentlig har han alt han ønsker seg. Likevel ser han mørkt på tilværelsen. Det vil han gjerne gjøre noe med.

Positiv psykologiLisa Vivoll Straume er forsker og ekspert på positiv psykologi. Hun er seriens ekspert som skal lære de fire deltagerne hvordan de kan få det bedre. For lykke kan læres, ifølge Lisa.

Positiv psykologi har fokus på menneskelige styrker og ressurser, og beveger seg bort fra fokus på svakhet og sykdom.

Første episode:I første episode av serien får deltakerne svaret på en test som måler lykkenivået. Hver og en scorer lavt og ligger godt under gjennomsnittet i Norge.

Nå starter jobben mot mer lykke, for om fire måneder skal de testes igjen. Som aller første oppdrag tar programleder og veileder Lisa deltagerne med til en kirkegård. Her skal de skrive sin egen minnetale. Målet er å få dem til å tenke over hva de virkelig ønsker å fylle livene sine med og hvordan de vil bli husket.

Lisa vil også at Aina og Stål skal møte noen som har erfart at det virker å bruke positiv psykologi i praksis. Det blir en stor opplevelse når en av Norges idrettshelter dukker opp med sin historie.

Egenproduksjon fra NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Regi: Siv Helberg, Karoline Møller, Frode Søreide
Prosjektleder: Randi Helland
Pressensvarlig: Irene Elisabeth Rossland, tlf.:988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf.: 815 65 900