Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. februar 2013 kl 22.30 Migrapolis: Gjør Norge norskere

De gode hjelperne


Hvem tar egentlig vare på den rotnorske kulturen? Migrapolis møter utlendinger som er ekstra opptatt av tradisjoner i Norge. De ser på våre gamle kulturskatter med nye og friske øyne, og noen børster støv av gamle perler.

Sosialantropolog Whyn Lam forteller at enkelte tradisjoner og håndverk er i ferd med å gå i glemmeboka fordi unge mennesker ikke virker særlig interessert i å lære seg det som krever mye tålmodighet.

Ett sting om gangen
Å brodere tar tid. My Hanh Ngo Bjørnstad elsker bunader. Selv om hun er vietnamesisk skredder, føler hun seg ekstra norsk når hun broderer hjemme i Oslo.

Ikke født med ski på beina
I skisportens vugge, Morgedal, bor Hamish Moore fra New Zealand. Han lærer både nordmenn og ulendinger å stå på telemarkski, og er oppgitt over at ikke mange nordmenn ser den verdifulle kulturskatten Norge sitter på. Reporter Lotten Christiansen prøver de gamle skiteknikkene som er nye for henne.

Ved grytene
Peter Selvarajah Paramalasingham fra Sri Lanka har startet restaurant i Sykkylven. På menyen står de tradisjonelle rettene, raspeballer og sosekjøtt. Og mens vi sjelden ser at nordmenn lar yrker gå i arv i generasjoner, ser Peter det som helt naturlig at sønnen overtar familiebedriften og viderefører de norske mattradisjonene.

På bygda
Å videreføre gamle tradisjoner er det også flere utlendinger som driver med. Reporter Vegard Thomas Olsen undersøker hvordan gamle håndverkskunster blir lært bort til nye generasjoner i Herleid i Dovre på Senter for bygdekultur.

Egenproduksjon, 2012.
Reportere: Lotten Christiansen, Hung Mai Ba og Vegard Thomas Olsen.
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900
Programmets hjemmeside www.nrk.no/migrapolis
LENKER
  • www.nrk.no/migrapolis