Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. november 2008 kl 19.55 Faktor: Hestens Dameforening

Kvinnfolk i sulkyen

Hesteeier og travkjører Annika Gresseth med hingsten Dirk Palema.(Foto: Ned Alley, NRK)
Hesteeier og travkjører Annika Gresseth med hingsten Dirk Palema.(Foto: Ned Alley, NRK)
Selv om jenter ofte er sterkt opptatt av hester og hestestell, blir de ikke vurdert som fullverdige aktører når hestesport blir alvor og det dreier
seg om penger.


I trav er det alvor. Her er det mannfolkene som holder tømmene – ennå. Derfor kommer seks kvinner fra Canada og USA til Trondheim i august for å kjøre løp på Leangen travbane. De skal konkurrere mot Trøndertravets Dameforening, en klubb som vet at det ikke er noen selvfølge med kvinnfolk i sulkyen.

Annika Gresseth er tobarnsmor, næringsdrivende og travkjører. Hun vil så gjerne kjøre løp med sin egen hest Dirk Palema, men hingsten har problemer med et forbein. Hun håper at Dirk kan kureres av venninnen Kristin Brækken, som er veterinær.

Sliter med å komme på banen
Både Annika og Kristin er medlemmer av Trøndertravets Dameforening, en forening som sliter med å komme på banen. For kvinner har mange odds mot seg i trav, som er en svært mannsdominert sport.

Det fins ingen kvinner blant de profesjonelle travtrenerne på Leangen. Og menn
som spiller på hester, synes at kvinner i sulkyen skaper for mye usikkerhet.

I V5-heftet for løpsdagen 25.august på Leangen står det oppført: "Damematch, Nord-Amerika – Trondheim". Hvordan går det når amerikanske jentekusker for første gang skal kjøre nordiske, "gampete" kaldblodshester?

Annika mot mannfolkene
Blir hingsten Dirk Palema frisk igjen, og kan stille i løp denne høsten? Det hadde vært flott når Annika Gresseth får med seg sin kanskje mest feminine venninne, som er flyvertinne, til Leangen. Klarer Annika å vinne med hesten sin når hun stiller opp i vanlige løp, mot alle mannfolkene?

Dokumentar fra NRK riks, Tyholt (2008)
Tittel: Faktor: Dametrav
Redaktør: Tore Rosshaug
Kontaktperson Programinformasjon: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 997 97 743
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900