Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. januar 2000 kl 21.00 De fortapte barns by

De fortapte barns by (t)

NRK2 fredag 28. januar kl 21.00
De fortapte barns by

Stjålne drømmer

På en plattform, langt til havs, bor den onde Krank. Han mangler evnen til å drømme og eldes lenge før tiden. For å stanse den skjebnesvangre aldringsprosessen stjeler han små barn i håp om å nyttiggjøre seg deres drømmer.

Krank frister en trist tilværelse i et laboratorium om bord på plattformen. Plattformen er omgitt av tåke og et lumsk minefelt som gjør den utilgjengelig for andre. Her bor han sammen med sin \"familie\": dvergkvinnen Bismuth, et halvt dusin identiske kloner og Irvin, en hjerne som flyter omkring i et akvarium.
Kyklopene er en sekt bestående av en gjeng fanatisk blinde som maner verden til å følge dem. Krank har inngått en avtale med kyklopene om å kidnappe barn som bor i den nærliggende havnebyen, og til gjengjeld får de \"Optacons\", optiske øyne som gir dem kyklopsyn.
Barnas drømmer er hard valuta i \"De fortapte barns by\", men det er en omvendt verden vi møter. Her styres de voksne av barnslige motiv, mens barna er nøkterne og realistiske.
Blant dem vi møter er Smulan, en niårig leder for en gjeng foreldreløse barn. Stridslysten og målbevisst lykkes hun å holde sine venner utenfor alle farer. Sammen med One, en naturkraft av en person som har mistet sin lillebror Denrée til Krank, gir hun seg i vei i en falleferdig farkost for å utfordre den onde Krank.

Fantasirik stab
Det er ingen mangel på fantasi hos det franske radarparet Jean-Pierre Jeunet og Marc Caro, henholdsvis regissør og kunstnerisk leder. Det er også deres forrige film,. \"Delikatessen\", et bevis på. \"De fortapte barns by\" ble i 1995 for øvrig betegnet som den dyreste filmen som noen gang var blitt laget i Frankrike.
Jean-Paul Gaultier, motverdenens \"enfant terrible\" , har laget kostymene til filmen.

NRK2 fredag 28. januar kl 21.00

Bilder (via Scanpix/Internett)

1. Trolsk stemning i \"De fortapte barns by\".

2. En ondskapens verden.

Film - innkjøpt
Fransk spillefilm fra 1995
Originaltittel: La Cité des Enfants Perdus
Regi/kunstnerisk leder: Jena- Pierre Jeunet/Marc Caro
I rollene: Ron Perlman, Daniel Emilfork, Judith Vittet, Joseph Lucien, Dominique Pinon
Pressekonotakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36