Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. november 2002 kl 20.50 Opp i røyk: Pipen

Godt å ha i munnen iført tøfler

Programmet denne gangen handler om det å røyke pipe, og her er Torkjell Berulfsen med et velvoksent eksemplar av arten, en indiansk fredspipe (Foto: Torstein Vegheim)
Programmet denne gangen handler om det å røyke pipe, og her er Torkjell Berulfsen med et velvoksent eksemplar av arten, en indiansk fredspipe (Foto: Torstein Vegheim)
- Pipen skal være meditasjonens, ettertankens og den gode refleksjons fremste instrument, sier Torkjell Berulfsen. Pipe er ellers den eldste måten å røyke på i vår kultur, og helt opp i vår tid er pipen ”en god ting å ha i munnen med tøfler på beina”, ifølge programlederen.

De aller første pipene var krittpiper, som ikke var laget av kritt, men av brent leire og dermed svært gebrekkelige. På 1700-tallet var det en fransk trelasthandler som brakk pipen sin på Korsika. Han ba sine handelsforbindelser der om lage en hard pipe som han kunne ha en stund, og Briar-roten, en lyngplante, viste seg å bli det mest solide pipemateriale man kunne få. Piper lages ellers av mange slags materialer, keramikk, glass, metaller og merskum – et vidunderlig materiale som gulner og mørkner som konjakk, og er et ypperlig instrument for treskjærere og kunstnere.

Mesterskap i piperøyking
I Danmark arrangeres mesterskap i piperøyking. Vinneren klarte å holde liv i tre gram tobakk i godt over to timer. Verdensrekorden er på over tre timer. Berulfsen filosoferer ellers over det faktum at røykingen progressivt har tatt mindre og mindre tid. Man begynte å røyke pipe og klokken hadde bare kortviser, så kom sigaren og minuttviseren og til slutt sigaretten og sekundviseren.

Om serien
”Opp i røyk” er verken en oppfordring til å begynne å røyke eller et avvenningsprogram. Programmene forteller med glimt i øyet fakta og anekdoter om tobakken, nytelsesmiddelet som er spredd utover verden uten kulturelle, geografiske eller økonomiske grenser. For å lage serien har Berulfsen og teamet reist i Egypt, USA, Sverige, Danmark, Nederland og på Cuba. – Men én ting er hvor jeg har vært, en annen ting er hva jeg har vært, sier Torkjell Berulfsen med et smil. Tysk soldat på 1700-tallet, kardinal Richelieu, pave, Casanova, fransk nyhetsoppleser, hippie, engelsk soldat under første verdenskrig, prest i skriftestolen og diverse prelatfunksjoner er noen av rollene han ikler seg i løpet av serien.

Egenprodusert underholdningsdokumentar
Programleder Torkjell Berulfsen
Prosjektleder Haagen Guttu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83