Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. desember 2004 kl 19.55 Faktor: Las chicas noruegas

Norsk og ung innvandring i Spania

Kine Bjøralt (17) vokste opp på Beitostølen og kom til Spania da hun var 8 år. Du kan ikke ha dårlig selvtillit når du bor i Spania. Spesielt når du er blond, selvfølgelig. (Foto: Birger Amundsen, NRK)
Kine Bjøralt (17) vokste opp på Beitostølen og kom til Spania da hun var 8 år. Du kan ikke ha dårlig selvtillit når du bor i Spania. Spesielt når du er blond, selvfølgelig. (Foto: Birger Amundsen, NRK)
Ann-Therese, Kine og Kjersti er innvandrerjenter i Spania. De er 17 år gamle, norske og bor på sørøstkysten Costa Blanca, Den hvite kysten. Vi møter også Fran og Miguell, to spanske gutter som setter pris på de norske jentene.

– De skandinaviske jentene er mine favoritter, sier 25 år gamle Miguell. – De har ikke like mye temperament som de spanske, og jeg tror ikke de er like sjalu. Miguell arbeider som palmegartner, og var tidligere kjæreste med Kine. Nå er han blitt interessert i venninnen Kjersti, men det er han ikke alene om.

Vi blir med jentene på diskoteket Don Carlos, der de spanske guttene kommer langveis fra på jakt etter las rubias noruegas – de blonde fra nord. Vi blir også med dem på arbeid og på den norske skolen.

Åtte år i Spania
Kine er oppvokst på Beitostølen og har bodd i Spania i åtte år. Kjæresten hennes er engelsk og jobber på bar, og det eneste hun egentlig savner med Norge er melkesjokoladen. Hver søndag jobber hun på den såkalte VG-bua som ligger midt i et svært messeområde. Her samles nordmenn som har bosatt seg i Spania for kortere eller lengre tid. – Det er vanlig å være her ett år, to år, noen er her kanskje fire år før de flytter igjen, sier Kine. – Nå har jeg vært her i åtte år, men jeg ser egentlig ikke noe unormalt ved det.

Spanske følelser
Kjersti har akkurat vært hjemme i Norge i to måneder, og spanske Fran er en av dem som har savnet henne. Han vet ikke hva han skal gjøre for å få henne til å gjengjelde følelsene hans, og i tillegg får han konkurranse av den langt mer drevne Miguell. Etter å ha utvekslet tekstmeldinger i en uke møtes de endelig, men Kjersti er foreløpig avventende.

Ikke så sjenert lenger
Ann-Therese kom til Costa Blanca fra Jørpeland ved Stavanger for ett år siden. Noen kvelder etter skoletid arbeider hun som ekstrahjelp på en liten restaurant.

Det mangler ikke på oppmerksomhet for de norske jentene, og mannfolka roper "Hola guapa!" som betyr "Hei søta!" når de ser dem. Det gjør ikke guttene på Jørpeland. – Jeg hadde ikke så god selvtillit hjemme i Norge, forteller Ann-Therese. – Men nå er jeg ikke så sjenert som jeg var lenger.

Norske innvandrerjenter er ikke særlig lette å styre, og det er et problem for en del av de spanske guttene. Derfor gikk Ann-Therese lei av sin spanske kjæreste Jordi, men han har fortsatt ikke gitt opp håpet.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programskapere: Birger Amundsen og Gyrid Listuen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV