Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. mai 2008 kl 23.15 Nonnen

Et drastisk livsvalg

Marta gikk inn i den lukkede Karmelitterordenen som 19-åring. Vi følger henne gjennom ti år, både før og etter beslutningen. (Foto: Maud Nycander)
Marta gikk inn i den lukkede Karmelitterordenen som 19-åring. Vi følger henne gjennom ti år, både før og etter beslutningen. (Foto: Maud Nycander)
I "Nonnen" følger vi en ung, svensk kvinne gjennom ti år. Hun har valgt å gå inn i Karmelitterordenen, den strengeste av alle klosterordener. Filmen vant Prix Italia for beste tv-dokumentar i fjor.

Marta kommer fra en katolsk familie og har åtte søsken. Som 19-åring gjorde hun et ekstremt livsvalg da hun gikk inn i Karmelitterordenen. Hun lever i stillhet og forlater aldri klosteret. Familien kan hun treffe bare sju ganger i året i et spesielt besøksrom med gitter.

Filmskaperen Maud Nycander fulgte Marta og familien hennes gjennom hele ti år. Klosteret gjorde et unikt unntak da hun fikk treffe Marta og intervjue henne både før og etter den fem år lange prøvetiden. Karmelitterklostret i Glumslöv i Skåne er ellers helt stengt for utenforstående.

Bønn og taushet
Karmelittersøstrenes oppgave er å be. De er tause hele dagen, bortsett fra 45 minutter etter lunsj og middag, da de får snakke fritt sammen.

Marta kommer aldri mer til å forlate klostret, ikke en gang for å hilse på familien. Hun har bundet seg til å leve resten av sitt liv der, og kommer til å få sin gravplass i klosterhagen.

Den unge kvinnen forteller gripende om sine erkjennelser, sine gleder og om vanskelighetene med å være "et ensomt hjerte" og ikke få være nær et annet menneske.

Morens sorg
Vi får også møte Martas familie. Moren gleder seg først over Martas valg, men senere opplever hun det som en stor sorg som hun overhodet ikke var forberedt på.

Martas nærmeste søster, Helena, har selv overveid å bli nonne, mens storebroren Samuel Johan lever et bohemliv i Paris og er en religiøs tviler.

Marta var nesten som en mor for lillebroren Emanuel som forsøkte å stanse henne i å bli nonne. Han ønsker fortsatt at hun skal komme tilbake, men trøster seg med at de vil treffes i himmelen.

Eksistensielle spørsmål
- Jeg har villet lage en film som vekker tanker omkring eksistensielle spørsmål, sier Maud Nycander. Hun har bakgrunn som stillsfotograf med flere fotobøker og utstillinger bak seg. I dag arbeider hun med dokumentarfilm og har fått oppmerksomhet for flere av sine produksjoner.

Da "Nonnen" vant Prix Italia i fjor, begrunnet juryen det blant annet slik:
"En rik studie (…) som viser oss en verden vi nesten aldri har sett tidligere. Filmet i over ti år er den et eksempel på tv-dokumentar som går bortenfor det umiddelbare og tilfeldige, og viser dyp forståelse og respekt for sitt emne og de mennesker som skildres. Vidunderlig komponerte bilder kombineres med følsomme og samtidig utfordrende intervjuer, uten å tilby noen enkle svar i slutten på en fengslende historie."

Svensk dokumentarfilm
Originaltittel: Nunnan
Produksjon: SVT (2007)
Av Maud Nycander
Kontakt Programinformasjon:helene.amlie@nrk.no 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900 info@nrk.no