Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 9. desember 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Star Wars 1981-1988

Den kalde krigen: Star Wars 1981-1988 (t

NRK2 torsdag 9. desember kl 20.35
Den kalde krigen: (21:24) Stjernekrig 1981-88

Nullstilling av våpenkappløpet

Da Mikhail Gorbatsjov ble ny leder i Sovjetunionen, ble Den kalde krigens gny snart dempet. Gorbatsjov var overbevist om at den sovjetiske økonomien ville bryte sammen hvis det avsindige våpenkappløpet fortsatte.
USA og Sovjetunionen hadde allerede kjernefysiske våpen nok til å kunne utslette hverandre. Jakten på enda mer presise og masseødeleggende våpen kunne ikke lenger forsvares.
Men i USA satt en ivrig antikommunist som president, Ronald Reagan. Han var skeptisk til hva Moskva drev med i sine våpenlaboratorier. Han trodde at russerne var sterkere enn USA når det gjaldt atomvåpen i alminnelighet. Derfor tok han initiativet til utviklingen av såkalte stjernekrigsvåpen. Det vil si våpen som skulle kunne operere i verdensrommet ved hjelp av computer- og laserteknologi.
Mange amerikanske politikere og forskere argumenterte i mot dette fremstøtet fra Reagan. Og det endte da også med at hele prosjektet ble lagt til side.
Moskva og Washington kom igjen på talefot , og i desember 1987 kunne de to statslederne underskrive en historisk nedrustningsavtale. Tv-seere over hele verden ble vitne til at amerikanerne ødela sine Cruise- og Pershingraketter og russerne sine SS 20-raketter.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv-suksessen \"En verden i krig\". Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Anne-Marie Astad tlf. 23 04 98 41

\0\0\0