Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 23. januar 2007 kl 20.05 Da dikene brast

Etter Katrina – Spie Lees anklage

Der er halvannet år siden orkanen Katarina forandret New Orleans for alltid. (Foto: HBO Enterprises)
Der er halvannet år siden orkanen Katarina forandret New Orleans for alltid. (Foto: HBO Enterprises)
Hele verdens øyne var rettet mot New Orleans da orkanen Katrine rammet byen 29. august 2005. Regissør Spike Lee var dypt sjokkerte - ikke bare over naturkatastrofen, men også over den nølende regjeringen som var ute av stand til å organisere tilfredsstillende nødhjelp. Resultatet ble en fire timers film som NRK2 viser over fire mandager.

Som resten av verden fulgte Spike Lee situasjonen i New Orleans fra tv-skjermen. Den uhyre trege, klønete og svært uorganiserte krisehjelpen var noe av det som fikk ham til å lage dette fire timers dokumentet om de tragiske hendelsene. Filmen viser hvor nølende regjeringen og de føderale myndighetene stadig er med å komme de rammede områdene til unnsetning.

"Da dikene brast" behandler forskjellige aspekter ved det som gikk forut for katastrofen – bygningsmessige, strukturelle, økologiske etc. Dokumentaren gir en detaljert og kronologisk framstilling av katastrofen, like fra dikene brister til de massive evakueringstiltakene som ble satt i gang.

Filmen gjengir historiene til overlevende. De er hjerteskjærende, men viser samtidig en overlevelsesånd som råder blant New Orleans’ befolkning.

Prisdryss
Spike Lee og hans team valgte ut rundt 100 personer med diverse med forskjellige meninger om det inntrufne, deriblant Harry Belafonte og guvernør i Louisiana Kathleen Blanco.

Spike Lee ("Malcom X", "4 Little Girls") vant prisen for beste dokumentar på filmfestivalen i Venezia i fjor. Fjernsynsfilmen er nominert til BFCA-prisen 2007 av filmkritikernes fagforbund. Filmen som nylig ble vist på Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Amerikansk dokumentarserie i fire deler (2006)
Originaltittel: When The Levees Broke
Produsert av: HBO Enterprises
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no