Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. august 2003 kl 22.00 Dok1: Milosevic - En despots fall

Milosevics siste dager

Slobodan Milosevic på vei til fengselscellen i Haag. (Foto: Gamma/Katz/Liaison)
Slobodan Milosevic på vei til fengselscellen i Haag. (Foto: Gamma/Katz/Liaison)
Etter NATOs bombekrig i det tidligere Jugoslavia og president Slobodan Milosevics kapitulasjon, fulgte generalstreiken, kullgruvestreiken og stormen på parlamentsbygningen i Beograd. Milosevic klamret seg til presidentembetet gjennom nyvalg.

Overalt i Serbia ble valgplakatene til Milosevic denne gang overklistret med "Gotov Je" (Han er ferdig). Til valget på president i september 2000 klarte endelig de demokratiske kreftene i Serbia å samle seg om en kandidat, Voijslav Kostunovic.

Heroisk opposisjon
Da Milosevic forsøkte å manipulere valgresultatet og skrive ut en andre valgrunde, fulgte en heroisk innsats av den demokratiske opposisjonen for å fjerne Milosevic. I svære konvoier og tog veltet folk inn mot Beograd fra fem nøkkelbyer utpekt av opposisjonen og inntok hovedinstitusjonene i Milosevics maktapparat.

Rytmisk opprør
Til den hypnotiske trommemusikken framført live av et av Beograds kjente rockeband, inntok folket den føderale parlamentsbygningen og det statlige kringkastingsselskapets bygning. I front kjørte gravemaskinføreren Joe og slo inn dørene med en svær grabb. Politiet pepret gravemaskinen med kuler, men han kom uskadd fra det. I programmet møter vi både Joe og rockemusikerne.

Med kurs for Haag
6. oktober 2000 innrømmet Milosevics valgnederlaget. President Kostunica og landets rettsinstanser nektet å utlevere Milosevic. Etter interneringen av Milosevic 1. april året etter, tok omsider regjeringen med statsminister Zoran Djindjic i spissen affære. Milosevic ble skysset ut av landet med helikopter 29. juni 2001 – med kurs for Haag.

Mer om serien
I denne BBC-dokumentaren følger vi Slobodan Milosevics opptur og nedtur, fra fredsforhandlingene etter borgerkrigen 1992-95 da han sto på toppen av sin makt, og til fengselscellen i Haag der han sitter tiltalt bl.a. for folkemord av FNs krigsforbryterdomstol.

Presidenter, statsministre, generaler, politioffiserer og partisaner kommer med personlige vitneprov om hvordan de bidro til at Slobodan Milosevic ble nedkjempet.

Norma Percy og Brian Lapping står bak dokumentaren. I over 25 år har de laget programmer sammen, og de har bl.a. vunnet en Emmy og The Royal Television Societys pris for framragende fjernsynsjournalistikk gjennom mange år.

Innkjøpt britisk dokumentar
Original tittel: The Fall of Milosevic
Regi: Norma Percy and Brian Lapping
Produksjon: Brook Lapping Productions Ltd. for BBC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57